• philcsy
    #92
    "- a tudomány módszereinek egyszerűsítése (ez már nem is sci-fi, csak fi:-))"
    Ez egyáltalán nem "fi". A tudomány fejlődése nem csak azt jelenti hogy újabb dolgokat írunk le hanem azt is hogy a má leírt dolgokat egyszerűbben újrafogalmazzuk. Új technikák jelennek meg amivel a már megoldott problémákat egyszerűbben és/vagy átfogóbban lehet kezelni. Ebből a szemszögből a tudomány folyamatosan egyszerűsödik.

    A legegyszerűbb példa a mátrix-ok használata. Nincs olyan probléma amelyet ne lehetne megoldani ezek nélkül az absztrakt matematikai fogalmak nélkül. Mátrixok használatával viszont nagyságrendekkel egyszerűbben meg lehet fogalmazni a dolgokat. Egy egyszerű mátrixegyenlet helyettesíthet akár több ezer oldalnyi áttekinthetetlen egyenletrendszert.

    A mátrixok használata is a tudomány fejlődését jelentette. Ennek segítségével sikerült gyakorlatban is használhatóvá tenni a kvantummechanikát.

    Mondhatnám még azt is hogy a kvantummechanikai soktestproblémában a másodkvantálás formalizmusa szintén jelentősen leegyszerűsíti a megfogalmazást. (Akik hallottak már a másodkvantálásról: ez nem az, csak formailag hasonló.)

    Az atomok szintje fölötti és a bolygók szintje alatti tudomány elméletileg nagyon egyszerű, néhány "egyszerű" egyenlet az egész. (Az egyik az aláírásomban, egy másik valaki máséban.) Csak éppen ezeket az egyenleteket szinte soha sem lehet közvetlenül megoldani. Ez az egyik oka annak hogy a XXI.sz-ra a tudomány ezen területén így elbúrjánzott az elmélet. A régi elméleteket, és az újak ilyen-olyan egyszerűsítéseit kényszerűségből tartjuk csupán meg. A kényszer pedig az hogy gyakorlati problémákat szeretnénk megoldani velük. Viszont a módszerek használhatósága folyamatosan fejlődik. Ez viszont ahhoz vezet hogy sok módszerre egyszerűen nem lesz szükség. Ez nem egy újkeletű dolog, sok módszer halt már ki egyszerűen azért mert már nem volt rá szükség.


    Tehát a tudomány ebből a szemszögből folyamatosan egyszerűsödik.
    Nem kizárt hogy valamikor a jövőben majd egy ember újra képes lesz átlátni az egészet.