• philcsy
    #91
    Ha most a CERN-t és a hasonló "veszélyes" intézményeket leállítanánk, attól még a fejlődés nem állna meg. Ezek a nagyon elméleti fizikai kutatások a gyakorlat szempontjából túlságosan is előremutatóak. Gyakorlati hasznuk annyi hogy a felhasznált technológiák fejlődését fokozzák. Viszont nincs olyan alapvető technológia amit csak itt használnának. Ergó ha ezek a nagy energiájú gyorsítók leállnának a fejlődés alig észrevehetően lassulna.
    (Persze fel lehet hozni érvnek a még ki nem fejlesztett technológiákat, de ez elég instabil érv.)

    Ami ezeknek a nagyenergiájú részecskekutatásoknak a gyakorlati hasznosítását illeti: annak az esély hogy valaha közvetlen gyakorlati hasznuk lesz összemérhető annak az esélyével hogy egy rosszul sikerült kísérlet elpusztít minket. Ez az én teljesen szubjektív véleményem.

    Egyébbként ha most hivatalosan nemzetközileg le is állítanák az ilyen kísérleteket, előbb vagy utóbb úgyis újrakezdenék, ha más nem titkosan.


    Ami miadt nem örülnék annak hogy "emberiségre túlzottan veszélyes" bélyeget ráütve befagyasztanak egy kísérletet az az, hogy ezt precedensként felhasználva más kísérleteket (genetikai, nanotechnológiai, mesterséges intelligencia, stb.) is leállíthatnának. Na ez már komoly probléma lenne. Persze ezeket a kísérleteket is biztos hogy tovább folytatnák titkosan, de ez a fejlődésünk ütemét már érezhetően visszafogná.