• philcsy
    #68
    Átolvasva az általad leírtakat, van egy olyan érzésem hogy egy kicsit elbeszéltünk(tem) egymás mellett (melletted).
    A kvázi részecske megnevezést két helyzetben használjuk. Az egyik az amikor egy összetett rendszer speciális körülmények között (a feltétel annyi hogy a belső állapota ne változzon) részecskének tekinthető. Ezek nem jönnek létre és nem tűnnek el, egyszerűen az adott körülmények között a rendszer részecskeként viselkedik.
    (Eek alapján a protonok/neutronok is valójában kvázi-részecskék, mert szerkezetük csak "speciális" körülmények között állandó. Viszont ez a "speciális" körülmény a gyakorlatban általános. Ezért nevezzük őket valódi részecskének.)

    Ha ezt most összevetem az általad leírtakkal:
    "A részecskék mondhatni olyan lehetséges kvantumállapotok, amelyek kielégítik az energia megmaradás kritériumát, időben egyfajta állandóságot mutatnak, valami fajta kauzalitást hoznak létre." Az adott körülmények fennállásáig a kvázi-részecskék részecskék.


    A másik eset megfogalmazása kicsit bonyolultabb. Egyes rendszerek viselkedése egyszerűen leírható ha bennük kvázi-részecskéket definiálunk. A plazmonok esete ilyen. Itt az előzőektől eltérően nem lehet a kvázi-részecskék belső szerkezetéről vagy állapotáról beszélni. Sőt egy plazmon pl.: egy kétdimenziós térben "létezik". Tehát a valósággal csak az köti össze hogy a segítségével egyszerűen leírható a rendszer.

    Ami mind a két kvázi-részecske esetre igaz: Nincs szükségünk rájuk ahhoz hogy leírjuk a rendszert! Csak és kizárólag kényelmi szempontok miatt használjuk őket. Adott körülmények között így is helyes eredményt adnak. De nélkülük is ugyanolyan jól le tudjuk írni a rendszert. (Igazából még jobban mert nem kötnek a feltételek, csak jóval nehezebben lehet kezelni a dolgokat.)
    Tehát a kvázi-részecskéket csak kényelmi szempontok miatt használjuk(, egyébként Occam-borotvája elintézné őket).

    Amiről te beszélsz azok a virtuális részecskék. Ezekre szükség van a kvantumtérelméletben. És ez a legnagyobb különbség a kvázi és a virtuális részecskék között. (Szerintem.)