• s0nik
    #40
    Akkor meghalunk vagy nem? Döntsétek már el :)

    Egyik oldalról adott az érvelés: a világegyetem, a téridő bolondbiztos szerkezet, kimondottan a létezés támogatására hangolva, ha valami nagy gebasz lehetne akkor már rég megtörtént volna, és most nem agyalnánk ilyeneken.

    Azt viszont tudjuk hogy minden bolondbiztos megoldáshoz megvan az a bolond, akivel az alkotó nem számolt. Elég komolyan feszegetjük a pofonosládát, mert zabszem van a seggünkben, hiszen már rég terraformálnunk kéne, meg kolonizálni a galaxist, ehelyett itt ülünk a seggünkön és a saját készen kapott, gyárilag tökéletes világunk megbolygatásából adódó problémákkal sem tudunk mit kezdeni :) Szóval muszáj tovább űzni a megváltást, nincs visszaút..

    A korban, amikor még nem fedezték fel a maghasadást, amikor az E=mc^2 kijelentés egyenes utat jelentett volna a zártosztályra, a legdurvább energiafelszabadulást úgy idéztük elő, hogy raktunk egy jó nagy tüzet. Aztán jöttek ezek a Curie-k meg később a többi nagy koponya, volt akkor is para, hogy a kísérleti atomok majd jól begyújtják a légköri nitrogént és jajmeghalunk, akkor szerencsére ez a tipp nem jött be, a fissziós majd fúziós bomba teremtette körülmények se kémiai, se nukleáris láncreakciót nem idéztek elő. Ma már tudjuk hogy miért, akkor nem tudta senki előre, de az ember kíváncsi, előbb vagy utóbb megcsináljuk azt az energiaszintet ahol újból valami teljesen váratlan történik - hogy ennek milyen következményei lesznek.. ismét csak nem tudja senki.

    A legvalószínűbb hogy elfolyik még sokmilliárd €, megtelik néhány könyv minden gyakorlati hasznot nélkülöző részecskefizikai szentírással és a konklúzíóval, miszerint Isten vagy van vagy nincs - majd az egész a feledés homályába vész.

    Persze olyasmi is előfordulhat hogy egy újfajta reakcióban a kvarkok is tovább bomlanak, miközben kibocsátják a selfdestruct-bozont, a Föld teljes anyagát Európástul-részecskefizikusostul atomos hidrogénné, esetleg puszta gammasugárzássá redukálva. Pár év elteltével az Alpha Centauri kis szőrös csillagászai elnyerik az ET Nobel díjat egy szokatlan fehérzajt sugárzó közeli csillagrendszer hirtelen kettőscsillag-rendszerré alakulása és a jelforrás megszűnése közti összefüggések tudományos magyarázatával.

    Bár ez utóbbi forgatókönyv nem túl valószínű, de nem is kizárható, és az egész pont ettől olyan baromi izgalmas :)