• NEXUS6
    Én szerintem nem istenítettem az orosz technikát, csak leírtam, hogy milyen elvek szerint dolgoznak, mégegyszer írom soxor kényszerűségből, mert egyetlen céljuk egy esetleges háború inkább túlélése, mint megnyerése volt. Nézzük csak meg a térképeket. A Szu-t minden oldalról az amcsi érdekszférába tartozó országok vették körül, bárhonnan szárazföldi támadást indíthattak. Ezzel szemben az oroszoknak gyakorlatilag esélyük sem volt az USA-t szárazföldi erővel megtámadni és megszállni. Az oroszok számára egyetlen esély volt Európa teljes megszállása, ami esetleg túl jelentős veszteség lett volna ahhoz, így az amcsik valszeg békét ajánlanak, és nem igazán az volt a cél, hogy legyőzzék őket. Arra soha semmilyen esélyük sem volt, a hagyományos megszállós értelemben! Ennyit a hadászati szintről.

És akkor vissza a technikához, az oroszok mégegyszer írom, fegyvereket és olyan eszközöket gyártottak, amelyek egy bizonyos célnak nagyjából a nyugati szinten megfeleltek. Lexarták, hogy hány fok van egy műszerkocsiban, ha a berendezés 70 fokban is működött. Azonban lehet, hogy minden műszerkocsiban mégiscsak volt olyan levegő szűrő, ami atomháborúban is biztosította a személyzet túlélését. Nem emberbaráti okokból, csak hogy a rendszerek működőképesek maradjanak. A nyugati berendezésekben ilyen csak elvétve volt tudomásom szerint, viszont aszfalt úton roppant jó úttartással, szivargyujtóval és hamutartóval rendelkeztek a teherautók, amire a mondjuk egy légvédelmi rakéta irányító rendszerét rakták.

A Tu-160-as példát kicsit öngólnak érzem, csak mert a Tu-160 nagyobb sebességgel és hatótávolsággal rendelkezik, mint a B-1B amiről elvileg másolták. Az, hogy végül ki csodálkozott jobban a képeken én ezért vitatnám.

Amúgy a II. Vh-s géppel előjönni, nem igazán jó példa. Lehet, hogy nem volt nyilvánvaló amit írni akartam, de azért csak maradjunk az adott generáción belül. Én legalább is így értem.

Amúgy nem azt írtam, hogy kevesebb anyag kell az orosz cumókhoz, hanem hogy kevesebb erőforrást igényel a gyártás. Adott gépet aluminium ötvözetből legyártani valszeg azért egyszerűbb, mint kompozit anyagból, mégha a termék végül nagyobb tömeggel is rendelkezik.

Hát lehet itt jönni a statisztikákkal csak én nem ezt mondtam.
    Hanem hogy mire mennek a jobb technikával. A németek elvesztették a háborút az oroszokkal szemben. A keleti fronton 10X akkora haderővel nem tudták az oroszokat tartani, amihez képest a nyugati frontokat 1/10-del meg nagyjából igen. Koreában nem tudtak győzni a nyugati szövetségesek, Vietnámban vesztettek, az iraki, afganisztáni hadszintéren a reguláris erőket lenyomják, de az egyetlen AK-val, meg RPG-vel felszerelt lázadók gyakorlatilag uralják a területet technológiai hátrányuk és óriási veszteségeik ellenére is.

A titán kérdésbe szerintem megint ne menjünk bele, az amcsik az SR-71-eseikhez is az oroszoktól szerezték be. Gondolom, ha nagyobb mennyiségben tudnak előállítani, akkor az SR-71-ből sem mutatóban készül néhány darab.
    Szóval a technológia áramlását azért mindkét oldalon próbálták akadályozni. Bár azért a magyar honvédség is rendszeresített olyan számítógépet, ami cocom listás volt.
    Az összes olyan technológia, amelyet teleraktak IC-kel gyakorlatilag csak az első magaslégköri atomrobbantásig használhatók, az EMP hatás miatt. Az régi orosz technológia sem teljesen védett ez ellen, de egy elektromechanikus, analog számítóegységgel felszerelt berendezés nagyobb valószínűséggel éleszthető fel, mint egy szilícium csoda. Az MH kb 91 környékén vonta ki az ilyen automatizált vadász rávezető rendszereit.

Ez kb. ugyan az a kérdés, mint most a UAV. Az UAV roppant költséghatékony légvédelemmel nem rendelkező ellenféllel szemben. De ugye pl a szerbek is tucatszám lőtték le őket, csak az nem kerül be a médiába.
    Nem mellesleg a koszovói háborúban hiába volt ott a teljes NATO a légierejével, az albánokat sokáig nem tudták megvédeni. Pl Az AH-64-eket nem tudták alkalmazni, mert nem volt képes átrepülni a hegyeken, bár rengeteg elektronika van benne, meg sisakcélzó, meg amit akarsz.