• DrRadon
    #102
    El kell fogadni a tényt, amíg kémiai rakétákkal dolgozunk, nincs értelme a Föld körüli pályán kívüli térségbe emberes expedíciókat küldeni, mert horribilis összegekbe kerül. Az nem buli, hogy a hasznos teher egy amcsi zászló, pár szeizmográf meg néhány pár kilós vacak kütyü, és a földről indított többezer tonnából csak egy 10 tonnás kapszula ér vissza. EZ PAZARLÁS. Ez nem hozza el a várva várt IGAZI űrkutatást.

    Kissé másabb lenne a helyzet, ha lenne scramjet-es meghajtású, többször felhasználható eszközünk, amellyel a kilógrammonkénti hasznos teher pályáraállítási költsége 1000 USD alá esne ( a mostani 15-20.000 USD helyett), akkor már perspektíva lenne a folyamatosan lakható Hold bázis.

    Ha netalántán a Marsra is szeretnénk eljutni, már nagyobb kraftra lenne szükség, ide már jól jönne egy nukleáris erőforrással üzemelő VASMIR meghajtású űreszköz. DE még ekkor sem tartanánk a Földön kívüli kolóniák korszakában. Ahhoz már több tucat GW-os erőforrás kell, amivel az üzemanyagot mázsaszámra gyorsíthatjuk olyan 100km/s-os sebességre, és amivel legyőzhetjük a Földi gravitációt, és tisztességes többszáz tonnás terheket juttathatunk akár a Jupiter valamelyik holdjára.