• KillerBee
    #154
    Egy érdekes link, bár nem számoltam utána.

    Érdemes különbséget tenni a gyártáshoz szükséges energia és a beruházás költségén megvásárolható energia között, hiszen az utóbbi vastagon tartalmazza a gyártó nyereségét, igaz, ki kell vonni belőle a támogatásokat, amelyek költsége ugyan nem tűnik el, de az egész társadalommal fizettetik meg azt.

    Szerintem a jobbféle napelemek és szélgenerátorok előállításához használt energia lényegesen kevesebb, mint amennyit élettartamuk során előllítanak, feltéve, hogy nem szélsőségesen kedvezőtlen helyen telepítik őket. A német WDR televízió egyik műsorát egy hasonló topicban belinkeltem. Most nem találom a linket, de a lényege nagyjából az, hogy egy háztetőre szerelt napelem az első 37 hónapban megtermeli az előállításához használt energiát (a szilícium wafer előállításától a felszerelésen át az élettartam végén esedékes ártalmatlanításig). Kimondottan nem említik, de vsz. Németország déli részén történő telepítéssel számoltak.

    Nyilván nem szabad kritika nélkül elfogadni az egy tv-műsorban elmondottakat, más adatot azonban nem találtam a napelemek energiamérlegéről. De ha gazdaságilag 15-20 év alatt támogatások nélkül is megtérül egy ilyen beruházás, akkor a felhasznált energia költsége biztos kevesebb az ennyi idő alatt megtermeltnél.

    Ettől természetesen nem lesz praktikusabb a napelemek használata, és abban sem vagyok biztos, hogy a 15-20 éves megtérülésnél az energiaárak emelkedése mellett számoltak-e azzal is, hogy 15-20 évre befektetve az a pénz egyéb módon is megtérül és még a tőke is megmarad.