lapaleves#71
az előremenekülés (kapitalista alapokon nyugvó technológiai fejlődés) nem opció, mert nem arra megy a függvény. egyszerűen nem ez a kapitalizmus célja, hanem az ellenkező: bárhonnan szedj össze bármit, amit pénzre tudsz cserélni. más modellről nem tudok, amivel az előremenekülés megoldható lenne.
ettől az apróságtól eltekintve még csak kiszámolni se lehet az újabb technológiák ökolábnyomát, márpedig az összes lábnyom szummája egyenlő a bolygó teherbírásával. x nyugati vagy (hasra) 100x amish láb.
a lényeg, hogy még nem vagyunk a csúcson. a 100 amish se fenntartható, csak ha egy ketrecben (...szigeten) hosszú távon (10+ generáció, rosszabb évek, katasztrófák) fenn tud maradni. minden más esetben kimeríti a ketrec erőforrásait. na ezért vagyok néha kicsit hitetlen a szép jövőt illetően.
mindenki gazdaságban meg társadalomban gondolkodik, de ezek egy pillanat alatt elpárolognak. csak nézz meg egy Katrinát, mekkora marha társadalom lett ott is egyből. szerintem sokkal reálisabb a puszta életbenmaradásért vívott harc, mint a "kézenfogva kivezetjük magunkat ebből a szarból" elképzelés.
arról nem is beszélve, hogy abban a pillanatban, hogy megugrik / elérhetetlenné válik az olaj és gáz, mindenki megy az erdőbe kivágni a maradék fát. 5 év alatt eltüzeljük a légkör jövőjét is, ha nincs mivel fűteni. olvastam egy cikket valami szigetekről, ott is a fák maradtak utolsó előttinek.