• Balumann
    #40
    Tényleg ennyire nehéz elhinni mamár, hogy vitaminhiány, és bizonyos anyagok okozzák ezeket a betegségeket? Mindig lesznek olyanok, amikről páran állítani fogják, hogy káros az egészségre, a klórozott vízről is tényleg lehet sok rosszat olvasni - azonban ezt ahogy láthatod, nem is igazán tudnak statisztikára hivatkozni, nem tudják bizonyítani. Azonban, arra kérlek, keress egy káros hatását vitató cikket a transzzsírról, és gondolokozz el azon, hogy miért tiltották be (vagy csak erősen korlázozták) néhol. Egyébként nem minden olaj, zsír káros - ebből is látom, hogy nem igazán olvastál eddig utána.

    Egy idézet.
    "Azt tudni kell, hogy a margarinban (csak a folyékony margarin nem hidrogénezett), egyes süteményekben, sőt a legtöbb bolti fehérkenyérben is sok a transz-zsírsav. Ezzel "stabilizálják" a süteményeket, hogy szobahőmérsékleten is stabil halmazállapotúak legyenek.

    A transz-zsírok mesterségesen előállított, folyékony olajból készült, szilárd zsírok. Az előállítás folyamatát nevezzük hidrogenizációnak. Ennek során a folyékony növényi olajokhoz hidrogén atomokat adnak, s így azok szilárd zsírokká, transz-zsírokká alakulnak. Gondoljunk csak a margarinra."

    A transz-zsírok szívbetegséget okoznak (a magyar nemzeti szívalapítványon!!) Statisztikailag világosan kimutatható, hogy egyre többen halnak meg szívbetegség miatt. És ne gyertek azzal, hogy 80-90 év körül már könnyen okozhatja több minden, nálunk pl. ez a vezető halál okozója 80 évnél fiatalabbak között is, és mégtöbben kűzdenek ilyen problémával.

    Vicces, most látom egyébként, hogy a McDonald's-ban 2008 óta ez miatt mást használnak (link)... nem kellett volna lemondanom egy mai sajtburgerről :P