• bvalek2
    #95
    Eloszor is elnezest az ekezetek hianya miatt, de 10000 km-re vagyok a legkozelebbi magyar billentyuzettol, es nincs kedvem betunkent bemasolni az ekezetes karaktereket.

    A kvantummechanikat legyszi ne keverjuk ide, tulmisztifikaljak. Aki tanulta, az tudja, hogy annyi koze van a tulvilaghoz, mint a newtoni eronek a jedikhez. A lent emlitett szerzo megfogalmazasabol nyilvanvalo, hogy fogalma sincs mirol beszel, csak megprobalja eladni magat fellengzos szavakkal, amiket az olvasoi tobbsege ugysem ert.

    Azok, akik szellemeket lattak, nem mind hazudnak, de ettol meg nincs igazuk. Ha megkerdezzuk az osszes antik gorogot, hogy vannak-e istenek az Olymposzon, mind igennel valaszolnanak, es egyikuk sem hazudna, holott biztosan nincsenek istenek az Olymposzon (hegymaszo turistak viszont szep szammal akadnak). Szoval a "megfigyelesek" puszta szama onmagaban nem eleg. Ezert talaltak fel a statisztika nevu tudomanyt, no meg a tudomanyos modszertant magat, hogy el lehessen donteni az ilyen kerdeseket (pl. gombvillam megfigyelesbol sokkal kevesebb van, a tudomany megis kideritette, hogy valodi jelenseg).

    Ha a tudomanyban nem hisztek, gondolkoztasson el az, hogy nem minden kultura hisz hazajaro szellemekben, tortenetesen mi magyarok sem voltunk ilyenek. A mai szellemhit nemet eredetu divat. Persze ettol meg volt mitologiank tulvilagi lettel, mitikus lenyekkel, es igy tovabb, csak masfele. Hogy hogy a germanokat uldoztek a szellemek, minket 5000 km-rel odebb meg egy sem latogatott meg? (Ehhez hasonlo fogas kerdes, hogy miert nem lattak eddig soha Maria-jelenest a buddhistak?)

    Paran megint elovettek a mumust, az egyhazat... Eloszor is a katolikus vallasban a babona bun, szellemek pedig nincsenek. Ehhez kepest az antik mitologiaban meg a kuszobnek is istene van, es kis ritualet kell elvegezni tatarozaskor, nehogy megsertodjon. A kozepkor elso fele eghajlatvaltozas miatt volt "sotet", az egyhaz (es az arabok) pedig mindent megtettek, hogy a kaosz kozepette megmentsek az utokornak az antik vilag kincseit (meg a pogany iratokat is, mint pl. dramak!). Illene ismerni a tortenelmet, legalabb altalanos iskolas szinten.

    A cikk semmi ujat nem mondott, a halalkozeli elmenynek semmi koze a halalhoz, vagy a misztikumhoz, ez mar par evtizede jol ismert. De fontosnak tartom hogy idorol idore valaki utananezzen a dolgoknak, fel kell vilagositani az embereket.

    Persze van aki akkor is gorcsosen ragaszkodik a marhasagaihoz, amikor mar reg lebukott. Pl. amikor az egyes gabonakoroket keszito fiatalok feladtak magukat, es bevallottak, hogy ok keszitettek, a korben imadkozo, ingazo, ufohivo, stb. idiotak duhosen elkergettek oket! Egyike azert, mert a hazudozasbol el, a masike meg csak gyengeelmeju, fel a halaltol, konnyu bepalizni, stb.