• Alvarez999
    #293
    Tetszik az érvelésed. A logikája mellett talán azért is, mert soha ki nem állhattam a relatív értékrendet ill. ennek szószólóit.

    NEXUS6 #277:

    "A nyelv maga mint logikus szabályok összessége, csak a könyvekben létezik ilyen formában. A beszélt nyelv sokkal inkább sémák összessége. A nyelvtani szabályok inkább a tudomány termékei, az anyanyelvet mindenki, mint a papagáj sajátírja el. A szabályait meg majd az iskolában tanulja meg."

    Ez úgy, ahogy van, súlyos tévedés. Az természetesen igaz, hogy a nyelv nem előre lefektetett szabályoknak engedelmeskedve jött létre, de ugyanez elmondható pl. jópár természeti állandóról, amelyek értéke közvetlenül az ősrobbanás után mintegy véletlenszerűen alakult ki. A nyelv hosszú és szerves fejlődés eredménye, mely fejlődés során igen sok logika formálta, amelyek egymásnak akár ellent is mondhatnak - mellesleg ugyanez elmondható a biológiai lényekről is. Végül pedig a nyelvet emberek hozták létre, így engedelmeskedig pl. az analógia "törvényeinek", ezért is van az, hogy nem ragozunk minden igét vagy főnevet a többitől teljesen eltérő módon.

    A nyelvészet igazán nagy kérdése az, vajon léteznek-e a nyelvnek alapvető, eleve adott törvényei.