• sz4bolcs
    #272
    "Az ami van, es aminek lennie kellene, ritkan szokott egybeesni."

    -Akkor talán helyesebb lenne, ha azt írnád, hogy szeretnéd, ha lenne abszolut értékrend. És hogy honnan ered az értékrend? Ezt a kérdést akár abszolut, akár relatív értékrendnél is feltehetjük, ezért szerintem nem játszik annak a kérdésnek az eldöntésében, hogy melyik van. De ha érdekel a véleményem, akkor szerintem környezet hatására + saját felismerésekből, tapasztalatokból, meggyőződésből is származhat.

    "Ha mindenkinek sajat igazsaga van, akkor csak az szamit, ami nekem jo, es lemondani dolgokrol masok javara teljesen ertelmetlen."

    -Ezzel nem értek egyet. Egyáltalán azt sem tudom elfogadni, hogy attól, hogy mindenkinek saját igazságai, értékrendje van, abból az következne, hogy csak az számít, ami neki jó, és értelmetlen lemondani mások javára. Ha valaki önzetlenebb, akkor az aszerint cselekszik, ha valaki önzőbb, akkor aszerint. Ettől még mindkettőnek saját értékrendje van.
    Meg amúgy is. Ha én sem akarok háborúzni, és a szomszéd sem, akkor a kettőnk értékrendje közt máris van egy átfedés. Aztán meg, lehet, jön egy harmadik, aki él-hal a harcért.
    Sokkal nehezebben is lehetne magyarázni az értékrend sokféleségét egy abszolut értékrend mellett.
    Ahogy már előzőleg utaltam rá, az életben is akad bőven olyan szituáció, ahol nincs egyetlen helyes döntés. Az egyik legalapabb dilemma pl. a "szolidaritás vagy igazságosság". Mindenki találhat rá példákat akár a saját életéből is.