• halgatyó
    Valóban az az egyik kérdés, hogy mi a balkezes és mi a jobbkezes. Ugyanis én korábban pont fordítva olvastam erről a dologról.
    Tudtommal először a szőlőcukor OLDAT optikai vizsgálatakor fedezték fel a jelenséget: a polarizált fény (rezgési) síkját az óramutató járásával egyező irányba forgatja el. Ezt a forgatást a közmegegyezés jobbra forgatásnak hívja, ahogy az azonos irányban tekeredő csavarmenetet is jobbkezes (jobbmenetes) csavarnak.

Ezt az optikai aktivitást csak a biológiai eredetű szőlőcukor mutatja, a szintetikusan előállítoptt nem, abban ugyanis fele-fele arányban fordulnak elő a tükörszimmetrikus molekulák.

Korábbi olvasmányaimban általában (valószínűleg a fentiek miatt) a Földi életet jobbra forgatónak nevezték, megjegyezve, hogy az élethez szükséges molekulák között akad balra forgató is. (Nem tudom ellenőrizni)

A dolog magyarázatával úgy tűnik, még adós a tudomány. Egyben biztos vagyok: ennek semmi köze a Föld forgásirányához!
    Egyszer olvastam egy maftarázatot, amit szintén nem tudok ellenőrizni: a SiO2 kristályrács aszimmetrikus voltára vezették vissza.