• Justil
    #200
    részben egyetértek, részben viszont nem.
    szerintem igenis rabszolgaság van, illetve van a szabad életnek 1 látszata, amit sokan elfogadnak szabadságnak.

    azok a bizonyos könyvek nem írták azt, hogy ez periodikus életciklusa a gazdasági rendszernek (...válság->fellendülés->válság->fellendülés..) nem mehet a végtelenségig? Sajnos ez a dolog nem körkörös, vagyis igen, de minden körben egyre veszélyesebb méreteket ölt és egyre problémásabb mellékhatásai vannak. Mivel az egész 1 exponenciálisan működő rendszer (sohasem egy adott szinten akarja tartani magát hanem folyamatosan növekedni), egy a végtelenségig növekvő görbe, viszont a mi világunk kurvára véges (legalábbis itt a Földön), véges számokkal írható le, pl energiahordozók és nyersanyagok, az emberi populáció létszáma (ami viszont bár véges, ugyanúgy exponenciálisan növekszik), stb.
    Ez a két dolog összeegyeztethetetlen, és nem tud a végtelenségig így menni.

    Szerintem nem jobb ma az élet, max kényelmesebb, és abban az esetben, ha az átlagemberek nagy táborát erősíted, akkor mondhatni biztonságosabb. Másfelől viszont keményen visszaszorulnak az egyéni jogok, folyik a népbutítás (és a népuszítás, amiből ide a hozzászólások közé is jutott), a sokak kizsákmányolása a kevesek által.

    "Sokkal nehezebb és tartalmatlanabb életet éltek."

    Ebben sem lennék olyan biztos. Az eddig felsorolt szempontokat véve talán nehezebb volt nekik ja, de hogy tartalmatlanabb lett volna az életük, azt kurvára nem hiszem. Ez relatív, meg amugy is mi számít tartalmasnak? Nem a "Boldog" élet elérése a célunk? Ez a kettő szinoníma, vagy mást jelentenek? Érdekes kérdések szerintem...