Az idegen csillagok körüli bolygókat nevezzük extraszoláris bolygóknak, vagy röviden exobolygóknak.
-
polarka #96 OFF:
Azt utálom az Indexben, h nem tüntetik fel a forrásanyagukat. Jelen esetben annyit ír, h az MTItől van. Én viszont az MTI honlapján nem találom. Vagy ez ilyen suttyomban, fű alatt végzett dolog volt?
Aztán utal egy Nature cikkre, amire persze linket nem adnak, nehogy akit érdekel maga is megnézhesse. Egyébként megtaláltam.
A Natureben meg kapzsik és pénzt kunyiznak, h vki megnézze a teljes tanulmányt. Úgy néz ki jelen két kutatóhoz eddig még nem jutott el, h létezik az arXiv, ahová feltehetik nyugodtan, ha nem akarják elbújtatni a tanulmányukat, illetve éltetni a Naturet.
Mellesleg, az Index cikke ez alapján készült, csak kihagytak néhány bekezdést, nehogy tök egyforma legyen.
ON:
"...ez a tény a nálunk fejlettebb civilizációknak adhat(ott) támpontot, hogy élet van itt?"
Ha ellátnak idáig, akkor igen. Bár az űrbeli fotókon inkább kék és fehér területek látszanak a Földről és a zöldek jelenleg is csak kissé észrevehetők. Egyébként meg, ha ellátnak idáig, akkor már korábban kiszúrták volna a kémiai összetevőket is a Földön és tudhatták volna, h ha akkor még nincs is élet, akkor könnyen előfordulhat, h később lesz. Lényeg, h a vizet már korábban is észrevehették, mint a zöldülő szárazföldet.
"magyarán, mi is láthatunk egyszer majd kék(óceán)-zöld(növényzet) bolygót?"
Ha közel van, akkor vmi szar felbontású képen talán vmi kivehető lesz sztem.
"Webb űrtávcső "csak" 1-2 pixelt ad majd vissza a bolygóból, amiből a spektroszkópia se tudom mit mutat ki
mi az oka hogy nem építenek valami überbrutál távcsövet? fizikai vagy anyagi oka van?"
Melyik bolygóból? Egyébként szórakoznak ilyennel, h néhányszor néhány pixelből kihozzanak minél legtöbbet. Azt mondták, h ha Földszerű bolygót látnak(Szárazföld/óceán tagolódással) és hosszabb ideig megfigyelik, akkor nagyjából a szárazföld/óceán arányát meg tudják saccolni. Csak ugye még nem találtak ilyen bolygót:)
Fizikailag tudnának (tudtommal). Anyagilag meg nem hiszem, h a GDP nagy részét beleölnék a dologba, vagyis marad a köztes megoldás. Bezzeg, ha vmi despota társadalomban élnénk, ahol a despota megparancsolná:)