Én nem vagyok hitgyülis, sőt nagyon más vallású sem, de elmesélek neked valamit.
Többször elhaladok autóval egy hitgyülis suli és óvoda mellett. A szülők az utcán parkolnak, és délután jönnek a nebulók után. Néha besűrűsödik a forgalom, de civilizáltság van, egymással, velem is előzékenyek, nincs dudálás, őrült gázpedál-nyomás, furakodás, reflektorozás stb.
A gyerekek nem szaladgálnak össze-vissza az utcán, mint az állami, főleg sok cigány gyereket oktató iskolák környékén, nincs a suli környékén cigizés, füvezés, nem lopják el a gyerekek egymás mobilját, nincsenek verekedések. Soroljam tovább?
Hagyjuk tehát a hangulatkeltést, a félrevezetést, a hazugságokat.
Nekem sajnos nincs gyerekem, de ha lesz, biztos, hogy egyházi iskolába fogom járatni. Azzal együtt, hogy jómagam kvázi ateista vagyok. Mondanom sem kell, hogy vannak egyházi iskolák - a hitgyülis suli valszeg nem ilyen - amelyek "külsős", nem az egyházhoz tartozó szülők gyerekeit is felveszik. Ateista szülők gyereke ezekben a sulikban nem lesz gúny tárgya, célpont, mint a világi iskolákban a vallásos gyerekek.
Akkor miről beszélünk, könyörgöm?
Ne tessék ferdíteni a valóságot, mert nem szép dolog.