• kukacos
    #64
    Ezek az egyszerűsítések veszélyesek és feleslegesek. Veszélyesek épp ma, amikor a világ keresi a kiutat a kapitalizmus sokadszorra bizonyított szuboptimalitásából.

    A kommunizmus inkább gazdasági és erőforrás-elosztási teória, a kapitalizmus kritikája, a fasizmus meg sokkal inkább értékrendszer. A kommunizmust teljesen ördögtől valónak feltüntetni a kapitalista rendszer csúcsán élősködők védelmi reflexe, ne dőljünk be neki. A világ erőforrásainak 90%-a felett 1% rendelkezik. Amikor ezt valaki megpróbálja megváltoztatni, kommunizmust kiáltanak, te meg elhiszed.

    Baj, hogy a kommunizmus nevében pusztító diktatúrák nagyon sok kárt okoztak, de kár lenne emiatt a Gonosszal azonosítani és teljesen leírni. A hatalom birtokosai nem is teszik: a kommunisták eredeti ötleteiből rengeteget átvett a fejlett társadalom, és a mai nyugati államok sokkal inkább kommunisták, mint a SZU vagy mondjuk Kína valaha is volt. Csak ódzkodnak attól, hogy így hívják magukat, és ügyesen öngondoskodást és gyarapodási lehetőséget hazudnak a széles tömegek felé.