kukacos#34
Továbbra sem értem a sírást: mit értesz "magasabb szintű intelligencia" alatt? Hogy definiálod a "tervezést" és "gondolkodást" itt, amire a gép nem képes? Úgy tűnik, hogy a definíciód az, hogy amire a gép nem képes. Posztulálod az ítéletet, és ahhoz kreálod a tényeket. Persze értem én, jó érzés a kivételezettség és ijesztő elhinni a saját mechanikus determináltságunk. Pont mint a teremtés kérdése: a kreacionisták is épp így visítanak, amikor Darwin szorongatja őket.
Pedig eddig minden jel arra mutat, hogy az emberi intelligenciában nincs semmi természetfölötti. Kifinomult algoritmusok összessége, amit speciális célhardveren hajtanak végre elképesztő sebességgel. Ha pedig ezt elfogadjuk és megértjük, ugyan mit is várunk negyven év kezdőlépés után? Nem lehet egy csapásra mindent megoldani, és lemásolni az emberi agy teljesítményeit. Tízezer év civilizáció után tudtunk egy lóval összemérhető erőgépet készíteni, miért tudnánk az agyat tíz perc alatt megalkotni? De dőreség elakadásról beszélni és átugorhatatlan akadályokat vízionálni, minden nap szépen, fokozatosan haladunk előre. Mintha nem olvashatnánk minden nap arról, hogy valami új, eddig csak kizárólag emberek által elvégezhető feladat megoldására képes a számítógép.
Nekem speciel "teljesen magamtól" mozognak a kezeim a kiránduláson, nem tervezem meg minden mozdulatom. Mindenki képes reggel úgy bemenni a munkahelyére, hogy végig máson ábrándozik. A tervezettnek tűnő viselkedésnek nem feltétele a tudat folyamatos kísérő figyelme.