Bioetanol vajon tényleg a jövö üzemanyaga vagy emberiség elleni bűntett?
  • Martouf
    #55
    Ez így marha szépen hangzik, csak az a bökkenő, hogy a hulladékként képződő biomassza nem elegendő arra, hogy kiváltsa a kőolaj alapú üzemanyagokat, arra sem, hogy érzékelhető részarányt képviseljen. Az sem elég, ha a megműveletlen földeket is felhasználjuk bioetanol-termelésre. Mindenképpen az élelmiszer-termeléstől kell elvonni területeket.

    A bioüzemanyagoknak is meglenne a helyük, pl. mezőgazdasági gépek meghajtása terén, ha csak azt használnák fel, ami hulladékként képződik (mezőgazdasági hulladék, éttermi olaj stb.), és nem szükséges máshol felhasználni. Ami biodízel képződik, azzal menjenek a mezőgazdasági gépek, a bioetanolt meg keverjék bele a benzinbe, ahogy eddig (nyilván nem lesz nagy a százalékos aránya).

    Persze, nyilván nem nagyon éri meg olyan kis feldolgozó üzemeket létesíteni, amelyek csak hulladékanyagot használnak fel, ezért el tudom képzelni, hogy nagyobb olajtársaságok (akiknek pénze is lenne rá) csak akkor szállnak be ilyesmibe, ha nagy tömeget lehet termelni, amihez viszont célzottan üzemanyaggyártás számára termelt növényeket is fel kéne használni.