• Komolytalan
    #137
    "munkát adnak emberkéknek és hidd el, sokat költenek nálunk."
    Nahát persze, munkát adnak, és mivel kiölik a konkurenciát 10x annyi munkahelyet szüntetnek meg. Mindehhez kapnak olyan szintű vissza nem térítendő állami támogatást, hogy ha azt dolgozói létszámra levetítjük akkor gyakran üti a 10MFt/fő szintet(Hankook). Szerinted ha egy normális, képzett, munkanélküli ember kapna 10MFt-t, nem tudna beindítani belőle egy működő vállalkozást? Vagy ha 3-4 ilyen ember összefogna, tudod mi mindenre volna elég az a 30-40MFt induló tőke? Esetleg ha van 1 cég, aki 10-20 főt foglalkoztat, és kapna egy 100-200MFt-s tőkeinjekciót, hogy tudja tartani a lépést a szlovákokkal, románokkal, az nem volna hasznosabb? De tovább megyek, nézzük úgy, hogy a magyar vállalkozásoknak nem "ajándék" támogatást, "csak" kamatmentes kölcsönt ad. Így a 10MFt-ből lesz kb 100MFt/fő mondjuk 5 éves futamidőre (10MFt kamatot tuti nem bukik az állam 100MFt-n 5 év alatt), ha egy 10 fős cég fel tudna venni 1 Mrd hitelt, aminél csak a tőkerészt kellene 5 év alatt visszafizetnie, tudod mire lenne az képes? Akkor pl megtehetnék a magyar gazdák, hogy nem 20Ha területen termelnek, hanem 500Ha-n, és linuxos traktorral kapálják a kukoricát. Mert 5 év alatt ezek visszahozzák az árukat, csak ugye a beruházás tekintetében nekünk picit rosszabbak a lehetőségeink, mint mondjuk egy IBMnek.

    "a termékeket nyilván külföldön is értékesítik. amiért magyarországon az ilyen üzletek mégis minuszba jönnek ki, az szadesz bácsinak köszönhető."
    Szadesznek sokminden köszönhető, de azért ne felejtsük el hogy volt ám olyan előző MSZPs kormányciklus mikor nélkülük is megvolt az 50%, és amit akkor műveltek az országgal, arra a miniszterelnöküknek is az volt a legenyhébb kritikája, hogy elkúrták, mert nem csináltak semmit. Az mindenesetre tény, hogy a tökükre lehetne lépni a multiknak, hogy fizessenek legalább 10x annyi adót mint jelenleg, mert amit most fizetnek a magyarországi telephelyű multik az egy rossz vicc.