nipponia#29
"Mekkora léptékben? Mit értesz fejszámolás alatt. Egy prof szerint egy mérnök azért tudjon fejben gyököt vonni és becsülni 5-6 számjegyű összegig. Azért ez nem megy mindenkinek."
Az egyszerű osztás, szorzás, százalékszámítás, hatványozás, mértékegységek átváltása és ismerete. Nem kell rögtön a matek proffodat példának felhoznod. Ha már xxx X xxx számjegyeket kell összeszorozni, már nem megy a többségnek.
"Felesleges dolgokkal nem kell terhelni az ember agyát ami csak puszta adat. Semmi értelme. A fontosabb ismerőseim számát tudom fejből..."
És ha nincs térerőd, lemerült az aksid, elromlott a telód? Vagy sérülten fekszel valahol és nem látod a kijelzőt csak a számot tudod beírni?
"Mert napi 10-12 óra meló + utazás + pihenés és család mellett erre nincs ideje. Apám sem tud és én sem, de kiválóan kicseréljük a csaptelepet és beáállítjuk a gázkonvektort. Hány nő képes erre? Elég kevés.."
Érdekes hasonlat. Nincs erőtök főzni a munka-család-pihenés mellett. De csaptelep javítására és gázkonvektor beállítására van időtök és energiátok. Ha mikrózzátok a kaját, miért nem hívtok szerelőt? Most elképzeltem ahogy ültök az éhhalál szélén valamilyen oknál fogva, de veritek a melleteket hogy csaptelepet tudtok szerelni. Legalább tisztán és nem szomjhalált haltok, mert vizetek az lesz:).
"És az az ember aki régen csak erre volt képes az mit tudna ezzel a tudásával kezdeni?? SEMMIT az idő 99,999%-ban! Az idők váltonak. Ez ma már felesleges tudás. Régen ez kellett ma meg az, hogy értsz a számítógáhez, legyél jó matekból és beszélj egy idegen nyelvet elfogadható szinten."
Az akkori ember (gondolom nem az ősembert hoztad fel példaként) valószínűleg tovább maradna életben egy zord világban, mint te. Mert ő tudni fogja mit hol csináljon, mit hol keressen. Te meg majd foghatod a fejed hogy nem megy a google vagy rosszul kerestél rá, kiszámolhatod a valószínűségét hogy mikor bolondulsz meg a kudarcok halmazától, és majd idegen nyelven rimánkodhatsz a másiknak hogy tanítson meg életben maradni.