• Gaillard
    #39
    Sok mindenben igazad adok Neked.
    Sajnos tökéletes társadalmi-gazdasági rendszer nincs, az ember alapvető tulajdonságai miatt.

    Azt viszont meg kell jegyeznem, hogy nem minden az életmódból fakad, bár annak elég jelentős szerepe van. Ez elég összetett, kb. mint az időjárás:)

    Az egészségügyi reformnak említett változtatás ebben a formában teljesen értelmetlen, de ezt most talán nem fejteném ki, mert elég hosszadalmas lenne.

    Szerintem alapvető probléma - a már említett politikai és gazdasági elit érdekérvényesítésén kívül - az egészségügyünkben és a társadalmunkban, hogy nincs kellő preferenciája sem az egészségügynek/egészségnek, sem az oktatásnak. Ez nagyjából abból következik, hogy úm. ingyenes mindenkinek, viszont aki megtehetné, az sem hajlandó rendesen fizetni érte (a közösbe), mert úgy sem kérik számon, illetve kibujik alóla a kiskapukon.

    Igazából az egymásra mutogatás megy. Az egyik fél azt mondja, ha fejesek mindent ellopnak én nem fizetek (még a valósan felmerülő saját költségeit sem, a progresszív adózás, ill. szolidaritás alapú TB fizetés pedig végképp illúzió, inkább még én is lopok egy picit - gázártomgatás, iskolai étkeztetés, támogatott hitel, stb. a rá nem szorulóknak, csak papíron igazán szegényeknek), míg a másik oldal pedig erre úgy reagál, hogy akkor én még többet szedek be, mert hát lopni mindig kell, hogy jól éljünk. Természetesen ennek a levét a tisztességben és becsületben élő szívják meg, de nagyon, sőt még ezért megvetést is kapnak (Hát, ha ilyen vagy gyerek, Te miért nem csinálod...).

    Előbb eszik egy kicsit jobb módú család 4 "olcsó" Big Mc menüt vagy tankolja tele a több milliós új járgányt vagy welness hotelben lubickol a hétvégén, minthogy valamit is letegyen az asztalra, mondjuk járulékot fizessen legalább olyan mértékben, hogy abból a saját ellátásának költségeire fedezet lehessen biztosítani.

    Szóval az egészségügyi renszer egy nagyon jó kis reprezentáns mintája a mai társadalmi, gazdasági működésünknek.