• Gaillard
    #30
    A nagybetű az álszent kampány szövegnek szólt. Az átlag párok 28 évesen 2 gyerekkel példát gondolom valamilyen statisztikából veszed, mert az általam ismertek (rokonok, munkahely, iskola) körében ez közel sem helytálló, bár én budapesti vagyok, s lehet, hogy ez vidéken máshogy van. Egy biztos, hogy ha az általad finoman is védett mai Magyarországban becsületesen élsz, akkor - függetlenül a karrierizmustól - több gyereket nagyon nehezen lehet eltartani és útnak indítani, főleg úgy, hogy mögöttet nincs vagyon a sikeres "privatizáció" után.
    Függetlenül a párt hovatartozásról, az egész ország egy nagy átverősdi és ügyeskedősdi szisztémára épül kellően nagy álszent szinezettel, s kellően átfűtött egoizmussal. Nem csoda, hogy körölöttünk jóval többet léptek előre más országok.

    A cikkre visszatérve - ismerve az egészségügyünk mechanizmusait már több, mint egy évtizede belülről - a legnagyobb gond hosszabb távon a kellően szakképzet egészségügyi szakember gárda megtartása lesz. Ezzel a minimál TB - maximál színvonal elvárás párhuzammal nem sokáig lehet húzni: nevetséges fizetések, heti 40 óránál jóval többet dolgozó fásult emberek az eü. ellátásban. Persze az eszközök, berendezések, gyógyszerek elég gyorsan nyugati áron kerültek/kerülnek beszerzésre a rendszerbe, kellően "megtámogatott" közbeszerzésekkel.

    A szolidaritás alapú TB-ről beszélnek folyamatosan, holott a gyakorlatban ez meg csak lelkiismereti alapon működik. Jelenleg havi alig több, mint 4 ezer Ft-ért meg lehet váltani az "ingyenes" eü. ellátási jogosultságot, függetlenül, hogy valójában milyen is az anyagi helyzeted. Havi többszázezeres, milliós jövedelem után is fizethetsz vállalkozási formában minimál TB-t (max. ha egy picit becsületes vagy, akkor annak kétszeresét és EHO-t bizonyos mértékig) és ugyanazt megkapod, mint azok, akik munkavállalóként a munkáltatók által rájuk költött összegből a 60-70%-ot rögtön visszacsengetnek a közösbe és a maradék 30-40%-ot viszik haza nettó fizetésként, amiből majd pedig szintén még bőven adóznak (áfa, fogyasztási, jövedéki adó, helyi adó, vizit díj, kamatadó, stb.).
    A szolidaritás alapnak a legfőbb eleme hiányzik, a szolidaritás, azaz a tehetősebbek nagyobb (saját költségeiken felüli) teher vállalása. Egy BKV-n zötyögő multinál dolgozó szalagmunkás vagy egy pedagógus több TB-t fizet, mint az ő jövedelmük többszöröséből élő minimál TB-s "szürkézők".

    A magyar egészségügy sínylette meg azt az ollót, ami már hosszú évek óta nyílik, azaz
    - egyre többet és többet lenyúló, a közösből kivevő politikai elit és kapcsolódó gazdasági érdekkör
    - a jövedelmükhöz képest egyre kevesebbet fizető tehetősebb, rafkós emberek
    és maradt egy réteg, ami minden terhet visz.
    Mivel az eü. az egyik legpénzigényesebb ágazat, így itt hatványozottan jelennek meg a problémák az olló mind két oldaláról (pazarlás, lopás - minimál TB).