ha jól tudom, az északi-sarki jég az óceánt borítja, vagyis vízben van. egyszerűbben, nem szárazföld van alatta, hanem víz, vagyis az egész jégtakaró a vízben úszik.
na most én az általános iskola 5. osztályában azt tanultam fizika órán, hogy a vízben lévő testek pontosan a tömegüknek megfelelő térfogatú vizet szorítanak ki, vagyis ha jég van a vízben, ami felolvad, akkor a vízszint pont olyan magas lesz, mint előtt. ezt amúgy egy vizespohárral és pár jégkockával le is lehet otthon tesztelni (jól jön még egy alkoholos filc, megjelölni a vízszintet a poháron). így nem értem, hogy ha akár az egész északi-sarki jégtakaró is felolvad, akkor miért lesz egy centivel is magasabb a vízszint a kikötőkben, és úgy általában a tengerpartokon? mert józan paraszti ésszel belegondolva, a vízszint a teljes jégtakaró felolvadása esetén sem lesz egy centivel sem magasabb.
a déli-sarki jégtakaró persze más tészta, mert az szárazföldön van, vagyis ha olvad, akkor többlet-víz jut az óceánokba. ott viszont az átlaghőmérséklet -40 fok, ehhez azért baromira sokat kéne melegedni globálisan, hogy megolvadjon. arról nem is beszélve, hogy szárazföld van alatta, amit a nap nem tud úgy felmelegíteni, mint a vizet.