• dez
    #477
    "melyik a legjobb LCD TV? (82 cm)"

    Pontos típust nem tudok neked mondani, annyira mostanában nem követtem.
    Inkább leírom, milyen szempontok szerint válogatnék, attól függően, mennyi pénzem van (leginkább 1-3.) vs. amit mindenképpen elvárnék (4-6.).
    1. A csúcs most a LED-es háttérvilágítás + 100Hz frissítés, mozgáslekövetéses közbülső frame generálással. A LED-ek is 100Hz-en villognak (ezt már nem lehet látni), a frissítéshez igazítva, így mindig teljesen frissített és "beállt" kép jelenik meg (ellentétben a megszokott LCD-kkel, ahol állandóan látható az egész kép, miközben frissítődik is, ráadásul időbe tellik, míg beállnak a pixelek a kívánt színre), ráadásul folyamatosabb mozgással.
    2. Simán a 100Hz-es frissítés a mozgáslekövetéssel (LED-ek nélkül).
    3. Simán LED-es hárrérvilágítás (szebb színeket eredményez, mint az alap fénycső).
    4. Ha nem is 100Hz-es tech., de valami normális interlace->progresszív konverziós megoldás. (Ezt most nem fejtem ki, mit értek ez alatt.)
    5. Dinamikus kontraszt. (Csak nem mindegy ennek megvalósítása! Rossz megvalósítás agyonüti az egészet.) Ezzel az effektív kontrasztarány 3000:1-től egészen 8000:1-ig terjedhet, ami több, mint elég. (Világos jelenetek vagy képrészek tényleg jó világosak, a sötét jeleneteknél mégsem "süt át" a háttérvilágítás, mert hogy az is dinamikusan szabályozott (miközben a képtartalmat is ehhez igazítja, hogy a pixelek abszolút fényessége ne változzon), és azok tényleg mélysötétek.
    6.a. Ajánlatos, hogy a 3. ponttól függetlenül az alap kontrasztarány is 1000:1 fölött legyen.
    6.b. És egyébként is a lehető legújabb generációs panel (neten utána lehet nézni).

    (Lehetséges, hogy 82cm-en nem is létezik még LED-es hárrérvilágítás, csak nagyobbaknál.)

    A Full HD (1920x1080) felbontást nem írom, mert 82cm-en nem nagyon van még, és sokan 2m-nél távolabbról már amúgy sem látják a különbséget. Viszont az 1366x768 alap.

    "és egyáltalán melyik jobb, az LCD vagy a plazma, ugyanebben az átmérőben."

    Most nem tudom, egy szavas választ vársz-e. Na azt nem vállalom. Attól függ, mi a célod.

    1. Felbontás: 82cm-en asszem a legnagyobb felbontású plazmából 1024x768-as, miközben LCD-ből 1366x768-as. (Mindkettő 16:9-es, csak a plazma pixelei nem négyzetesek.)
    2. A kisebb felbontású tévéadást viszont általában a plazma jeleníti meg szebben, legalábbis színek és felbontás szempontjából.
    3. Képfrissítés: a plazmából nem tudok 100Hz-esről. (Sőt néha kimondottan jól láthatóan villognak 50Hz-en.)
    4. Deinterlace minőség: mindkettőből van jó és rossz.
    5. Kontraszt/fényerő: itt a plazma vezet, 10000:1-es max. kontrasztaránnyal (bár ezt értelmes ember nem használa ki fullosan), az ilyen méretű LCD-knél ma jónak számító 3000:1 dinamikus kontrasztaránnyal szemben, ami azért már szintén nem rossz.
    6. Színek: némileg itt is a plazma a jobb, bár a legjobb LCD-k is már-már beérik.
    7. Mozgás elmosódása: ez korábban probléma volt az LCD-knél, de ma már nem az. (100Hz-eseknél kimondottan nagyon szép.)

    Nah, a többi már a te dolgod! :)