A konkrét intézkedési terv kidolgozását előirányzó határozati javaslat elfogadását követően elkészülő törvény lehetőséget biztosítana a már gyermekes családoknak arra, hogy megválaszthassák születendő gyermekük nemét.

A lehetőséggel azok a házaspárok is élhetnének, akiknél az orvosi vizsgálatok genetikailag öröklődő, nemhez kötött betegséget mutatnak ki - fejtette ki a szocialista képviselő hozzátéve, hogy a beavatkozás - amely az x és az y kromoszómák sajátosságaiból adódó fizikai lehetőségeket veszi figyelembe - garantálná, hogy a születendő gyermek egészséges lesz.


Török Zsolt felhívta a figyelmet arra is, hogy a külföldi szakemberek tapasztalatai, illetve a hazai felmérések szerint számos házaspár akkor vállalna második vagy harmadik gyermeket, ha biztosan tudná, hogy az újszülött ellentétes nemű lesz, mint a már meglévő gyermek.
  • Z
    #207
    Az az alapvető probléma, hogy te idegességedben össze-vissza írsz. Szerintem nem is érdekel az, hogy esetleg pozitív oldala is lehet az egésznek. Még egyszer nem kopizom ide az első gyermekre vonatkozó lehetőséget.

    Viszont az egésznek a megtiltása pontosan az, ami ellen korábban kardoskodtál...parancsolás, uralkodás. A tiltás az ezeknek az egyik intézménye.

    "Miért nem arra adnak lehetőséget, hogy a betegségeket kiküszöböljük?" --- hát ugye Borg szerint már ott tart a tudomány, csak morális és gazdaságossági okok miatt nem csinálják. Én bevallom, szerintem azért, mert még nem tart itt a tudomány. :)

    "Vagy miért nem arra adnak garanciát, hogy nem lesz egy keze, vagy nem nő össze az ikertestvérével?" --- hát garancia még nincs, de ha jól tudom, jó eséllyel meg tudják állapítani, hogy lesz-e ujja, és keze, vagy sem a kisbabának. Ezt talán még Cat is írta a topik elején.

    "És hol lesz a határ? A nemét megmondhatod, de azt, hogy mennyi pattanása legyen azt nem? Vagy ne legyen szívbeteg?" --- ez egy olyan dolog, amiben egyetértünk, a határ sajnos nagyon érzékeny téma. De ez a kérdés kapcsolható az első kérdésedhez, és annak válaszához. Szóval (szerintem) jelenleg még nem áll ott a tudomány, hogy ezen kéne izgulnunk, később gond lehet.