• Praetor
    Hja, ezt én is hallottam. Meg állítólag a föld nap körüli pályájának is van némi puzáló mozgása pár ezer év ciklussal, és most állítólag az emberi tevékenységet leszámítva is egy felmelegedő időszakban vagyunk, és a csúcs még nincs is közel.

Az emberi tevékenység meg csak fokozza ezt. A felmelegedés szerintem hosszútávon csak az emberi civilizációnak fog kárt okozni, mert egy adott területen a lokális klímaváltozás drasztikusan megváltoztathatja az életfeltételeket. Illetve a tengervíz szintjének emelkedése lakhatatlanná tesz majd területeket. A természet viszont nem fogja katasztrófaként megélni. A sivatagosodás az ezzel veszélyeztetett területeken ugyan megerősödik, de a levegő megnövekedett CO2 tartalma, és a hőmérsékletemelkedéssel járó megnövekedett párolgás-> több eső a vegetáció burjánzását erőssen elősegíti.
    A természetben eléggé jó a védelmi mechanizmus a természetes klimatikus változásokkal szemben.

Ha viszont tényleg ként eregetnénk a sztratoszférába, és az savas esővel jutalmazná a földet, akkor nem csak az embernek, hanem a természetnek is csengettek, mert kipusztítja a növényzetet. Feltéve, ha tényleg kénsavvá alakul a légköri kén. Rémlik valami annó a kémia órákról, amikor a tanár elmagyarázta, hogy a nagymama szene hogyan pusztítja a parlament épületét a gellérthegyet, és hogy hogy kopasztja meg a hegyvidéki magaslatokat. Részletekre nem emléxem, de hogy a szénben található valamennyi kén is ludas volt az biztos.