L3zl13#84
"1) Sötét anyag nélkül miért ne jöhetnének létre galaxisok?"
Szerintem nem azt állítják, hogy nem jöhetnének létre, hanem azt, hogy úgy néznének ki, és viselkednének mint ahogy. Tekintve, hogy a bennük lévő normál anyagnak a számítások szerint nem szabadna akkora gravitációs erővel rendelkeznie, hogy egyben tartsa a galaxist a megfigyelt forgási sebességnél.
"2) Ha a sötét anyag átmegy a normál anyagon, akkor a gravitációs erejének nem kell rá hatnia? Azaz egy bolygót nem kell eltérítenie?"
Szvsz ha diffúz, akkor nem, vagy nem olyan mértékben. Ha koncentrált csomókat alkot, akkor már inkább.
Tudtommal nem is állítja senki, hogy nem téríthet el mondjuk egy bolygót, vagy csillagrendszert a sötét anyag. Azonban megfigyelni még nem sikerült.
Persze bolygókat egyébként sem tudunk megfigyelni a jelenlegi eszközökkel, csak a csillagukra gyakorolt hatásuk alapján, szóval nehéz is volna.
3. Ha visszakeresed az eredeti "Miért ne?" hozzászólásomat, akkor láthatod, hogy nem ilyen értelemben használtam, hanem visszakérdezésként. Ráadásul utánna ki is fejtettem bővebben. Csak wanek mindenáron bele akart kötni valamibe.
4. Honnan tudják, hogy hat a normál anyagra gravitációval? Mert ez az elmélet alapja. A sötét anyag nem egy konkrét dolog, hanem a látható anyag (csillagok, látható csillagködök...) és a gravitációs törvények alapján a galaxisok/galaxishalmazok viselkedéséből számított anyag mennyisége közötti különbözetet nevezték el sötét anyagnak.
Ha nem hatna, akkor az nem sötét anyag volna, hanem valami más, hiszen az továbbra sem magyarázná ezt a problémát.
Honnan tudják, hogy az a dolog nem egy bolygó, fekete lyuk stb? Nem takarja ki a mögötte lévő csillagokat. Ilyen tömegnél (4-5x látható anyag.) ha csak bolygókról, porról, gázról lenne szó akkor takarnia kéne.
Illetve ha fekete lyukakról lenne szó, akkor látni kellene a gravitációs lencsehatást körülöttük pontszerűen.