• kukacos
    #127
    A millió éves bolyongási idő egyetlen fotonra vonatkozik. Amit a foton végez a Napban, az diffúzió, azt meg Einstein óta tudjuk, hogy 2D-ben is gyökösen csökken az idővel a bejárt távolság, 3D-ben még lassabban. A Nap meglehetősen sűrű is mellesleg, átlagos sűrűsége kb. a vízével azonos, ha jól emlékszem, a belsejében nyilván jóval nagyobb.

    Egy erős hőmérsékleti gradiens mellett a hőterjedés jóval gyorsabb, hiszen nem egy nagy tartományon át közel homogén termikus egyensúlyról van szó, a folyamat jóval aszimmetrikusabb. Magyarán a Napban egy fotonnak majdnem tökmindegy, hogy jobbra, balra vagy felfelé lökődik ki újra, közel ugyanolyan körülményekkel találkozik. Egy kis méretű plazmagömb viszont a szélei felé jóval gyorsabban hűl, a fotonok inkább "kifelé" szeretnek menni, mert arról kevesebb jön vissza.

    Én nyilván ott robbantanám, ahol a legtöbbet harap az aszteroidából. Tekintve a célt, gondoltam, ez egyértelmű...

    Bezony, a Bravonál nem százezer, hanem több millió tonnányi vízgőz és "föld-gőz" került a levegőbe. Ahhoz képest, hogy el kellett párologtatnia egy tekintélyes mennyiségű vizet is, a kráter így is közel 100 méter mély. Már a Crossroads Baker shotjánál is millió tonnányi víz került a levegőbe, pedig az csak 21 kt volt. A Sedan kráternél a robbantás 12 millió tonna földet mozgatott meg.