• NEXUS6
    #142
    "Akkor egy katonapolitikai kérdés: arról a pár évezredes taktikáról, hogy kiéheztetés, illetve felperzselt föld, mi a véleményed? :)"

    Had hozzak egy másik példát: az emberi faj eddigi létének 9/10-ében az emberevés valamilyen formáját kultiválta (pl ellenség, családtagok papa-mama elfogyastása), csak kb 2500 éve hagytak fel vele az úgynevezett kultúrnépek.
    Szal azt mondod, hogy csak azért mert valami történelmi hagyomány, ezért mindíg és célszerű sőt egyszersmind kívánatos is marad? Hmm, érdekes, jó étvágyat! ;)))

    A XX. szd elején az angolszász politikai vezetésben az volt a nézet, hogy a fejlett országok nem fognak többet háborúzni. Ez szerinted valószínűleg tévedés, szerintem meg jövőbe látás.

    Az ugynevezett demokráciákban, ahol elviekben a nép maga a hatalom forrása, ezért minden olyan háború ellentétes az alapértékekkel, ami ezt a népet (elsődlegesen a civil lakosságot) fenyegeti. Csak körmönfont propagandával lehet olyan ellenséget keresni, akik miatt a lakosság háborúval szembeni ellenérzése legyőzhető, és a háborút indító politikai vezetők hatalmon maradása biztosítható.

    Az ellenségnek a korábban idézettek miatt mindíg primitívnek, alacsonyrendűnek kell lennie, aki egyszerűen nem ért a demokrarikus szép szóból. Igaz volt ez a németekre, japánokra, az oroszokra és igaz ez az iszlámokra is. Jó kérdés persze hogy mennyire valóban primitívek és mennyire csak védekeznek egy valóban agresszív propaganda ellen, ami a modern emberi civilizáció alapértékeivel ellentétes módon teszi képessé a nyugati demokráciákat az agresszív külpolitikára, a genocidumra, egyáltalán agresszorként háború indítására.

    Megismétlem: ma demokráciában élünk (olyanban amilyenben) ennek alapértéke a kisember, a civil lakosság, ezzel elentétben az agresszió már nem érték, sőt mind az országok belső törvényei, mind a nemzetközi jog szankcinálja ezt. A jelenlegi történelmi helyzet nem ugyan az, mint 2000-3000 évvel ezelött, amikor az ellenséges foglyokat lemészárolták ittak a vérükből, megették az agyvelejüket, gyerekeiket falhozcsapták, asszonyaikat megerőszakolták, hogy a legyőzők gyerekeit szüljék meg.

    Ébresztő...