• sgbo
    #138
    Vietnámnál ne felejtsük el hogy amikor az amerikaiak kivonultak az ország nagyrészt még a déliek kezén volt (ez is volt a cél Nixon vietnamizálási politikájának : megerősíteni a déli hadsereget annyira, hogy önállóan is megmaradjon.), illetve ugye elvileg Linacker II után 72 végén békét kötöttek (az más kérdés hogy az északiak nem tartották be. Úgyhogy akkor úgy látszott, hogy a dolgot elvégezték, és ezért hazamentek. Észak 73-ban megint megpróbálkozott egy offensivával, de a déli erők az amerikai légierő segítségével visszaverték (75-ben ugye meg már nem Nixon volt az elnök, ugyhogy semmiylen támogatást nem kapott dél - meg is bukott).
    Összegezve : amerikaiak Vietnami haborút katonailag megnyerték (nem véletlenül kötött békét észak...), viszont utána elszarták a dolgot (cserbenhagyták délt) így az egész vége kudarc lett és vereség (de ez a politika meg a hippik érdeme)
    Amúgy az a 60ezer halott tényleg nem sok (főleg hogy több millió amerikai fordult meg Vietnamban)

    Irakban is hasonló a cél (megerősíteni az iraki hadsereget eléggé, hogy saját maga kézben tarthassa az országot) aztán eltünni a francba. Hogy a vége mi lesz még nem látható.

    Amerikai technika meg bőven elérte a németet. Németek kétségbeesetten csinálták a kiforratlan, drága "csodafegyvereket", ahelyett hogy tömegével gyártották volna a harceszközöket. Ő választásuk volt, meg is szívták.
    P51 háború legjobb vadászgépe volt. Ezt vitatni nem lehet (vannak gépek amik valamiben jobbak voltak, de összteljesítménye kiemelkedett).

    Epikurosz : "médiageci" kifejezést lásd Született Gyilkosok. Azt hiuszem nagyon találó