• DanyyX
    #51
    A weblap tejes tartalmában lehetne írni csak a fémhalogén lámpákról. (amúgy ismertem régebbről az oldalt). A világítástechnikán belül a gázkisülőlámpák egy külön témakör, a fémhalogén lámpa meg azon belül is az. Egy általános világítástechnikai weblap ami csak pár bekezdést ír ezekről, nyilván nem fog belemenni a részletes működési leírásba, meg a kémiába.
    Mellesleg meg nem is nagyon reklámozzák az ilyen dolgokat. A 12-es vagy 20-asával csomagolt izzók kartondobozán van néhány utalás ezekre az anyagokra. Még Osram weblap sem foglalkozik ezzel.
    Javasolt egyébként célirányosan a fémhalogén lámpák irányában keresni. Én főleg a színpad/studiovilágításban használt izzókkal foglalkozom (HMP-400, HMP-575, HMI-575, HMI-1200, HMI-2500, MSR/CSR/MSD/HSD sorozat, HGMI2000, HGMI3500, HMI-18000 kapásból ennyit tudok mondani...).

    (csak megjegyzésképpen kiemelnék még egy apróságot: "Épületvilágítási célokra főleg az újabban kifejlesztett, 50 - 150 W közötti teljesítményű változataik alkalmasak" - ezek kb. 10évvel ezelőtt voltak újabb fejlesztésűek, manapság 35W-os fémhalogént használnak profibb nagyteljesítményű elemlámpákban, 70...400W-ig meg épület/térvilágításra is elég gyakoriak. Régebben nagy problémát okozott kifejleszteni a kisebb teljesítményű fémhalogéneket, főleg az ívstabilitási problémák miatt. Manapság pl. rendezvénytechnikát tudom említeni, hogy a legtöbb profi lámpa elektronikus előtéttel hajtja az izzókat, a hatásfok érdekében négyszögjelet használva,meg pl. úgy kialakított elektronikus előtéttel melegen újragyújthatóak a lámpák...)