Fizika 2006
  • forrai
    #2667
    Már megcsináltam, persze csak úgy, próbaképpen.
    (Kutatói multam kötelez.)
    Egy 5 literes, bonyhádi fazékot vettem elő, és töltöttem fel vízzel.
    (Korábban tyúkhusleves főtt benne, az jó volt).
    A fazék kivül mélyzöld, belül fehér zománc, úgy gondolom, nagy az abszorpciós tényezője, így infrával is mérhető.
    Így volt.
    - D=245 mm átmérő
    - A vízmagasság: 90 mm (csak kezdetben, egy csomó elpárolgott)
    - A helyiséghőmérséklet ~ 25 oC, északi tájolás.
    Számított térfogat: 4,24 liter.

    A mérő műszer, lézerrávezetésű infra hőmérő, 0,1 K kijelzéssel.

    A rezsó: földgáztüzelésű, négy főzőhelyes, a legnagyobb karika.

    A lábost 35 oC melegvízzel töltöttem fel. A mérés 18 órakor kezdődött.
    Közben elfogyasztottam két sárgabarackot.(Megjegyzés, kezdetben egyedül voltam, később kisebb vihar keletkezett.)

    A kulcskérdés, hogy hogyan mérjem a víz maghőmérsékletét a különböző szinteken?
    Többféle próbálkozás után egy fakanalat választottam, aminek kicsi a hővezetési tényezője, és a hőtehetelensége, és elég hosszú volt ahhoz, hogy a szőr ne égjen le a zoknimról se. Ügyeltem arra, hogy ne legyen sokat a forró vízben, nehogy felmelegedjen. Mert a méréshez elég, ha csak a felülete veszi át a hőmérsékletet. (A fakanalat azután eldugtam, mert, később értékes lehet, jelenleg viszont csak veszélyes...).

    Kezdetben nagy lángon dolgoztam, hogy gyorsan melegedjen, később kislángra váltottam, majd azt is kikapcsoltam.
    A fedőt nem tettem rá, mert az piros volt, eléggé izléstelen.

    És azután folyamatosan vettem hőmérsékletmintákat:
    - Az edény külső és belső falán, különböző magasságokban
    - A fenéken, középen és szélen.
    - A fakanálon, középen és más helyeken.

    Mintavételt először a vízfelülethez közelről végeztem, azonban hamar rájöttem, hogy a gőz is ott vesz mintát az én kezemről. Emelett nedvesíti az érzékelőt.
    Ezért később magasabbról céloztam. A fakanálra meg úgy is oldalról kellett célozni. Itt megfigyeltem, hogy a lézersugár megtörik a vizen, egy pontot kivül, egy másikat meg belül láttam.
    Emellett az érzékelés is pillanatonként ugrált, csak fejbe integrálhattam, pedig csak a deriválóm volt üzemkész.
    Ezen még szaszerolni kell, de úgysem az az érdekes.

    Nahát, de az eredmények:
    - Az áramlás észlelhetően a fazék falánál ment fel, és középen le, mert az edény fala melegebb volt.
    - Középen a fakanál lent 6-10 K-el volt melegebb, mint fennt.
    Nagylángon ugrásszerűen nőtt a hőmérséklet, a fenéken elérte a 100 oC-t.
    - Ja a buborékos forrás valamiért már 50-60 oC-on elkezdődött. Egyébként az inkább gáz, levegő lehetett.
    -
    Következtetés:
    Főzés közben, nyitott fedőnél a víz legalul elérte a 100 oC-t, dehogy felül sokkal kisebb, és átlagosan is, az biztos.
    A fedő alatt nyilván 100 oC-nál nagyobb, a kuktában meg úgy tudom, 115-120 oC?
    Végül is: nagylángon 8-10 k-el nagyobb hőmérsékelt érhető el!
    Győzelem!

    (uwu ugyan itt szemrehány nekem, de csinálja ő is meg, hogy én tehessem neki ugyanazt. De végül is, levágtam a műsorát,amit nyomatot, pedig nem is gondoltam arra, hogy ki ő?)



    .