Fizika 2006
-
forrai #2667 Már megcsináltam, persze csak úgy, próbaképpen.
(Kutatói multam kötelez.)
Egy 5 literes, bonyhádi fazékot vettem elő, és töltöttem fel vízzel.
(Korábban tyúkhusleves főtt benne, az jó volt).
A fazék kivül mélyzöld, belül fehér zománc, úgy gondolom, nagy az abszorpciós tényezője, így infrával is mérhető.
Így volt.
- D=245 mm átmérő
- A vízmagasság: 90 mm (csak kezdetben, egy csomó elpárolgott)
- A helyiséghőmérséklet ~ 25 oC, északi tájolás.
Számított térfogat: 4,24 liter.
A mérő műszer, lézerrávezetésű infra hőmérő, 0,1 K kijelzéssel.
A rezsó: földgáztüzelésű, négy főzőhelyes, a legnagyobb karika.
A lábost 35 oC melegvízzel töltöttem fel. A mérés 18 órakor kezdődött.
Közben elfogyasztottam két sárgabarackot.(Megjegyzés, kezdetben egyedül voltam, később kisebb vihar keletkezett.)
A kulcskérdés, hogy hogyan mérjem a víz maghőmérsékletét a különböző szinteken?
Többféle próbálkozás után egy fakanalat választottam, aminek kicsi a hővezetési tényezője, és a hőtehetelensége, és elég hosszú volt ahhoz, hogy a szőr ne égjen le a zoknimról se. Ügyeltem arra, hogy ne legyen sokat a forró vízben, nehogy felmelegedjen. Mert a méréshez elég, ha csak a felülete veszi át a hőmérsékletet. (A fakanalat azután eldugtam, mert, később értékes lehet, jelenleg viszont csak veszélyes...).
Kezdetben nagy lángon dolgoztam, hogy gyorsan melegedjen, később kislángra váltottam, majd azt is kikapcsoltam.
A fedőt nem tettem rá, mert az piros volt, eléggé izléstelen.
És azután folyamatosan vettem hőmérsékletmintákat:
- Az edény külső és belső falán, különböző magasságokban
- A fenéken, középen és szélen.
- A fakanálon, középen és más helyeken.
Mintavételt először a vízfelülethez közelről végeztem, azonban hamar rájöttem, hogy a gőz is ott vesz mintát az én kezemről. Emelett nedvesíti az érzékelőt.
Ezért később magasabbról céloztam. A fakanálra meg úgy is oldalról kellett célozni. Itt megfigyeltem, hogy a lézersugár megtörik a vizen, egy pontot kivül, egy másikat meg belül láttam.
Emellett az érzékelés is pillanatonként ugrált, csak fejbe integrálhattam, pedig csak a deriválóm volt üzemkész.
Ezen még szaszerolni kell, de úgysem az az érdekes.
Nahát, de az eredmények:
- Az áramlás észlelhetően a fazék falánál ment fel, és középen le, mert az edény fala melegebb volt.
- Középen a fakanál lent 6-10 K-el volt melegebb, mint fennt.
Nagylángon ugrásszerűen nőtt a hőmérséklet, a fenéken elérte a 100 oC-t.
- Ja a buborékos forrás valamiért már 50-60 oC-on elkezdődött. Egyébként az inkább gáz, levegő lehetett.
-
Következtetés:
Főzés közben, nyitott fedőnél a víz legalul elérte a 100 oC-t, dehogy felül sokkal kisebb, és átlagosan is, az biztos.
A fedő alatt nyilván 100 oC-nál nagyobb, a kuktában meg úgy tudom, 115-120 oC?
Végül is: nagylángon 8-10 k-el nagyobb hőmérsékelt érhető el!
Győzelem!
(uwu ugyan itt szemrehány nekem, de csinálja ő is meg, hogy én tehessem neki ugyanazt. De végül is, levágtam a műsorát,amit nyomatot, pedig nem is gondoltam arra, hogy ki ő?)
.