• dez
    #448
    "Nagyon nehéz olyan jelenséget mutatni, amiről hosszas magyarázat nélkül is látni lehetne, hogy kvantumfizika nélkül nem magyarázható."

    Pl. neked igen... Sokan meg látják maguktól is. (Ne mondd rögtön azt, hogy biztos a hiányos tudásuk miatt van ez.)

    "A XX. század elejéig egy emberben sem merült fel, hogy szükség lenne kvantumokra. Ezt próbálom elmagyarázni neked már sokadszorra."

    Csak nem érted, hogy nem a kvantumokról van szó, hanem a klasszikus fizika szűkösségéről.

    "Perzse, a klasszikus fizika nem írja le tökéletesen a valóságot, de az anomáliák nem szembetűnőek (legalábbis a XX. század elején nem voltak azok)."

    Valakinek nem, valakinek meg igen.

    "Sokkal kevesebben tanulnak róla, mint ahányan használják. És azok közül, akik tanulják, nagyon kevesen hallják közben a "kvantum" szót. Többnyire egy egyszerűsített, szemléletes modellt tanítanak, ami a jelenség megértéséhez pont elég."

    Olyan emberről volt szó, aki nek csak úgy beesett egy műszaki egyetemre, hanem érdekli is a téma. Mellesleg már rég óta a tranzisztor, pontosabban a félvezetők a kvantumfizika felhasználásának gyakran felhozott példái.

    "Nem azt mondom, hogy mindent megmagyaráz. Ezt csak a XIX. század végén mondták, mert az akkori ismeretek alapján logikus volt feltételezni, hogy az az egy-két maradék anomáliát nemsoká meg fogják magyarázni."

    Még jó, hogy nem mondod azt. :) Nem lehetne mellőzni az ilyen felesleges köröket?

    "De amikor nem sikerült, akkor elfogadták a rel. elm.-et és a kvantumfizikát is.
    A lényeg az, hogy az akkor ismert világot majdnem teljesen leírta a klasszikus fizika."

    Értsd már meg, hogy csak a materialisták gondolták ezt.