• NEXUS6
    #130
    Kezdjük a végén:

    3 test probléma. A dolog úgy áll hogy valóban nem megoldható hagyományos matematikai úton, főleg mert ez tipikus káosz probléma!!!!!

    A káoszelmélet (jelenlegi) eszköztárával sem tudunk esetekre lebontva megoldásokat találni. Főleg a valós kezdeti értékek és a számításhoz felhasználtak közötti különbségek okozta "pillangó effektus" miatt.

    Viszont a káoszelmélet és a nagyteljesítményű számítógépek segíthetnek különböző szempontok szerinti álapotterek összeállításában, ami azért jelentősen több mint ha csak azt mondjuk, hogy papír és ceruzával valamint kis agyunk felhasználásával semi értelmeset nem tudunk róla kinyögni.

    EPR.
    Az EPR nem tiszta elvont valószínűségi probléma, hanem olyan probléma ami vastagon érinti a kvantummchanika alapvető elemeit pl a Planc állandót, mint tapasztalati értéket.
    (Csak egy kérdés: változik a Planck állandó nagy tömegek hatására? Ki tudja nem igaz? Talán a Jóisten!)

    És itt jön a képbe az hogy a QED is, egyrészt maga is félig meddig tapasztalati és nem egzakt elmélet (renormálás ugye), másrészt az alapja a perturbáció számítás.
    Ha a perturbáció számítás csak matematikai eszköz akkor ugye simán használható helyette bármilyen más módszer, ami adott feltételek mellett legalább olyan jó eredményeket ad. Csak éppen az a gond, hogy a különböző matematikai elméletek a vizsgált paraméter zónán túl tök más eredményeket adnak!

    A gugli jó volt!;))))
    Amúgy mostanában én is igencsak rámozdultam a wikire, egész használható!;)