• kukacos
    #112
    Ez a példa már jobb, de még mindig több sebből vérzik.

    1. Ezek a szerelgetős küldetések STS-sel történtek, és ezért épp az emberre építenek. Az elv az, hogy lássuk el az embereket szerszámokkal, és végezzék el ők a munkát. Ha automata küldetés lett volna, akkor az automatának kellett volna ugyanezt csinálnia. Lehet hinni/nem hinni abban, hogy ugyanolyan ügyesen csinálta volna. Mindenesetre arról, hogy a NASA is robotos javítgatásokon gondolkodik, úgy látszik, hogy ők nem tartják lehetetlennek, és azért ők sokkal jobban értenek hozzá, mint Te vagy én.

    2. Elolvastam a Solar Max történetét (http://www.spacenet.on.ca/stories/robotics/solarmax/): az emberek a javítgatás során a kapkodással elsősorban rontottak az esélyeken, és a végén pedig az automata karral elkapták a szondát, miután azt a földi irányítás többé-kevésbé stabilizálta. Egyetlen olyan pontot nem látok ebben, amit ne tudott volna egy automata éppolyan jól vagy még jobban megoldani, mint egy ember, sem olyat, ahol az ember jelenléte döntötte el a sikert. Azért kellett hozzá az ember, mert a kart eleve úgy tervezték, hogy ember vezérelje. Egy robotos küldetésnél akár a Földön levő irányítóközpont is épp olyan jól elvezérelgethette volna a robot karját. A különbség az volt, hogy az űrhajósok 500 millió dollárért a kartól tíz méterre, és nem ezer kilométerre ültek.

    3. A szerelős küldetésekben több az előre nem látható körülmény, tehát az biztos, hogy az emberi intelligencia jelentős előnyt jelent a gépivel szemben nem várt helyzetekben (egyelőre). Ugyanakkor az intelligencia szüksége erősen vitatható akár ezekben a küldikben is, így az is, hogy ezért megéri-e az emberes űrrepülés. Ennek oka az, hogy sose küldenének fel egy emberes szerelős küldetést, ha nem tudják pontosan, hogy 1. mi a probléma, 2. hogy kell azt rendberakni. Egyébként nagyon könnyen előfordulhatna, hogy az űrhajósok odajutnak, de nem tudnák megoldani a problémát megfelelő felszerelés/pótalkatrész hiányában. Innentől a küldetés épp olyan jól tervezhető egy robot számára, mint az emberek számára.

    4. Mennyiben indokolja a javítgató küldetések sikere az emberek Mars körüli űrrepülését? Szerintem semennyiben. Ég és föld a kettő.