1147464846/1614162139.jpg

Hivatalos honlap


A Hivatalos oldalon megtalálható a Mount&Blade, Warband, With Fire and Sword,
Napoleonic Wars és a Viking Conquest kiegészítők leírása, FAQ részlege illetve a letöltés menüjük.

* M&B Native Angol FAQ *

* Warband Angol FAQ *

* Mount&Blade Wiki *

* Mount&Blade leírás (Strategywiki,angol) *


M&B/Warband/WFaS modok gyűjtőhelye


M&B/Warband/WFaS/NW hivatalos fóruma



---> * Mount&Blade Magyarország * <---

WARBAND Gépigény

  • SaGa Jr
    #11965
    A cimboraság egy ostromnál nem számít olyan sokat (inkább abban lesz szerepe, hogy hamarabb ajánl békét a delikvens, de ehhez tényleg jó viszony kell, hogy valóban gyorsan segítsen a helyzeten, olyan 40+-os). Az igazán fontos a right to rule értéke mikor első váradat elfoglalod és hogy mekkora a honor/renown kettősöd, plusz mekkora a sereged képviselte erő (létszám és szint együtt számít). Alacsony nehézségen elég a 20 körüli RtR és 100-as angyságrendű Honor meg úgy 1000 körüli renown, nagyobb nehézségen viszont ez még kevés lehet ahhoz, hogy ne ugorjon egyből az új foglalónak legalább 2 nagyhatalom (rosszabb esetben akár mindenki hadat üzenhet, azt legfeljebb színét nem látod a többségnek). Pláne ha az illető gyorsan meg is koronázza magát.

    Ha biztosra akarsz menni akkor olyan várat célozz meg elsőnek, ahol a tulajdonos épp vesztésre áll egy másik birodalommal folytatott bunyóban és nem a hadakozók által vitatott területen áll a kiszemelt helyiség. Akkor nem lesz nagy gond. A tulaj természetesen hadat fog üzenni és esetleges szövetségesei is, de mivel meggyengült lesz így hamar békét ajánl majd (jó esetben az is előfordulhat, hogy a hadüzenet ellenére senki nem fogja megtámadni az új birtokot míg a békekötés meg nem történik). Az fontos, hogy ne te keresd a békekötés lehetőségét, ne küldj követet ezügyben, hagyd hogy téged keressen meg az uralkodó akitől a várat elvetted. Ekkor ugyanis emelkedik a right to rule.

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    110 valóban elit katona akár még sok is tud lenni (jókora túlerővel szemben is), feltéve, hogy a vezetőjük (a karaktered) és annak hősi társai kellően jól tudják őket támogatni (magas skill-ek az életben tartásukhoz és a létszám kiegyenlítéshez kiemelkedően fontos).
    Meg aztán kérdés mit tekintünk elit katonának? :) Bármi 40-es szint alatt az nem igazán elit (sőt a 40-esek egy része sem az), még ha a sima harcosok többnyire ezen a szinten befejezik a fejlődést (többségük inkább 30 körül).

    A nem elit kategóriánál is elég lehet ekkora haderő, de itt jobban meg kell dolgozzon a győzelemért a játékos karaktere (jó íjat neki, azt irtsa lefelé a védőket a falakról, majd ha már bejutottak a csapatai menjen utánuk ő is, de a közelharcot ne erőltesse) vagy egy jó kombinációt kell összerakjon (ravenstern ranger + d'shar blademaster vagy inkább empire legionnaire csoportosítás egészen hatékony tud lenni, már ha a játékos karaktere nincs rosszban a kérdéses népekkel, mert az rontja a sereg morálját).

    Sima birodalmak elit katonái kapcsán egy kis útmutató (szerintem kik az elitek):
    - a különféle frakciók nemesei (noble) maximumra gyúrva (ilyened max akkor lehet ha van már saját királyságod és ott a váradban van megfelelő épület felhúzva hogy toborozhassad őket, avagy szabadítottál ki másoktól ilyen egységeket)
    - különféle rendek lovagjai (ők az előzőek továbbképzései ha fel van húzva a várban/városban az adott rend központja, qualis stone-ért cserébe - és/vagy pénzért? - még tuningolhatóak is a képességeik)
    - Fierdsvain berzerker (íjászoknak nem ellenfél míg oda nem ér, de ha odaér - mert oda fog érni amennyiben nem túl kevesen szaladnak neki begőzölt agyú barátaink az íjászok sorfalának - már egy is olyan revansot vesz a lövészeken, ami behozhatja nagyon gyorsan az általuk okozott veszteségeket)
    - D'Shar scorpio assassin és D'Shar blademaster (utóbbi pajzsot is szeret használni és dobókéseikkel igen gyorsan tudják tizedelni az ellenfelet)
    - Empire Gladiator (piszok gyors, nem csak verekedni, de dobálózni is elsőrangúan tud, a dárdáival egy dobással kikaphat akár egy heroic adventurer-t is a nyeregből)
    - Ravenstern Highlander

    "Zsoldosok" közül kis létszám mellett a leginkább pusztítóak (ezek a valódi elit):
    - adventurer, hero adventurer, heroine adventurer, maiden noble (ezek az egységek nagyon magas szintűek, piszok jól felszereltek és mocskosul drága fenntartani őket mert lovasok, így elve magasabb a zsoldjuk)
    - Jatu warlord és battle raider (előbbi elképesztő ritka, utóbbi sem gyakori, ám ha siekrül rájuk szert tenni akkor sokszorosan visszahozzák az árukat bármely csatában)
    - minden noldor egység (na ezek beszerzése és kifizetése sem egy leányálom, így ha nem kellenek éppen akkor el kell rekkenteni őket egy helyőrségben, úgy kevesebb pénzzel is beérik, bár ez a kevesebb is elég magas lesz, hiába van a karakterednek magas skill-je a fizetés csökkentésére)

    Alapvetően ideálisnak tekinthető helyzet az lenne, ha valami pajzsos és távharcra is alkalmas egységet használ az ember ostromra (ilyen nem sok van, de azért akad, regulárisok közül erre a legjobb kétségtelenül az empire/fierdsvain dárda/balta hajigálós pajzsos gyalogsága, de a d'shar blademaster és bladesman sem gyenge erre a célra és nekik is van pajzsuk csak nem mindig használják).
    Ugyanakkor egészen jó tud lenni a tisztán íjász haderő is ostromolni.
    A csak közelharci egységekre felépített sereggel is lehet eredményesen szerepelni, de amíg bejut a banda addig nagyon csúnya veszteségek fogják őket érni.

    Íjászokból ostromolni messze a legütőképesebb a gyalogos ravenstern ranger (nagy tűzgyorsaság, remek íj, jó nyílvesszők és közelharcban is tudnak mutatni pár dolgot a kétkezes kardjukkal). Belőlük 110 nagyon kemény pusztításra képes, már persze ha nem a gép vezérli le a csatát (az autocalc során az íjászok szívnak, hiába jobbak mindenben akár mint egy közelharci sereg, akkor is ők fognak veszíteni azonos létszám és szint mellett is). A lovas változat (mounted ranger) sem rossz, de őszintén szólva ők amennyivel drágábbak annyival nem jobbak (a pacik miatt 50%-al drágábbak eleve). A lovasok inkább kíséretként, lovas haderő részeként tud brillírozni. Mondjuk az árukból már kijön a Larian Ranger lovagrend nehéz vértes íjásza is, ami lényegesen erősebb náluk, de amíg ezek a zöld vértes kemény legények nincsenek a birtokodban, addig a mounted ranger-ek lesznek a legkönnyebben beszerezhető lovas íjászaid.

    Íjászokból ha viszonylag olcsón kell nem csak lőni tudó egység, akkor még a fierdsvain íjászok jöhetnek jól (az armored archer-ről van szó egész pontosan, tehát a legjobbjukról). Nekik ugyanis nem csak íjuk van, de pajzsuk és baltájuk is (pajzsos védők ellen a legjobb fegyver, mert gyorsan leabálja a pajzsokat), és noha nem kiemelkedően jó íjászok (a közepesnek számító pendor és sarleon íjászoktól pár ponttal elmaradnak), de minden más frakció tisztán íjász egységeit gyalázzák közelharcban és a közepesnél kicsit erősebb közelharci egységeket is, így nem lesz velük baj akkor sem ha beront közéjük az ellenség vagy ők rontanak be közéjük. Ezek az őrültek simán nekirohannak a lovasrohamnak is ha úgy érzik az nagyobb kárt okozhat és többnyire igazuk szokott lenni. Általános célra szerintem ők a legjobbak. Bátran vihetőek normál csatába, hagyhatóak védekezni és ostromra is bevetheted őket kiegészítendő a jobb lövészeket vagy támogatandó a közelről bicskázókat.

    A legolcsóbb használható íjásza a pendor frakciónak van. Itt igazándiból tényleg az olcsóság és a gyors pótolhatóság az, amivel ezen egységek kitűnnek (már a pendor frakció nemes íjászait leszámítva, akik igen kemény diónak számítanak, tulajdonképpen a legjobb nem lovagrendi íjászok ők). Ha védelmet kell gyorsan pótolni/kiállítani ők a nyerők.

    A sarleon frakció íjászai csak egy picit jobbak, mint a pendor frakcióé, cserébe drágábbak és kicsivel lassabban képezhetőek (a végeredmény kb ugyanaz, csak az egyik oldalon egy kicsit szívósabb és pontosabb íjászok lesznek, a másikon meg több íjász lesz azonos idő alatt kiképezve és bevetve). Tömegben használva kifejezetten jól szerepelnek, csak ne kapjanak lovasságot az arcukba, mert az ellen elég vacakul szerepelnek valamiért, minden felszerelésük és képességük dacára. Lényegében ők a közép kategória.

    A legvacakabb íjászokkal a d'shar frakció rendelkezik. Az ő legjobb íjászukat még a pendor íjászok is lepipálják, ráadásul a dervish íjász olyan kegyetlenül lassan képezhető (félelmetesen sok xp kell neki mert nagyon magas a szintje), hogy mire egy kiképzésre kerül addigra bármely más frakcióbol több, akár tucatnyi íjászt állítasz ki és azok együttesen lemossák a placcról a turbánost.

    Az empire számszeríjászainak sortüze lényegében akármit elsöpör a harcmezőn csak jöjjön elég közel és szíveskedjék ebbe a sortűzbe belepusztulni. Amennyiben nem sikerül egy sortűzzel kifektetniük a támadóikat akkor nem sok jóra számíthatnak. Ráadásul viszonylag könnyű kimanőverezni őket (ettől függetlenül ha ők védenek egy várat vagy várost, akkor nagyon fel kell kötni a gatyát és komoly veszteségre lehet számítani ellenük). Persze ha némi légiós támogatás is van mellettük, akkor igazán ütőképesek és vígan ritkítják majd a gaz ellenséget míg a légiósok védik őket a közel merészkedőktől.

    Utoljára szerkesztette: SaGa Jr, 2016.02.12. 21:12:07