-
Érdekes adatok, nem is gondoltam először erre hogy ez majd mennyire bezavarhat a csillagászoknak és az a reddites cikk is említi hogy már így is van 5000 műhold ezzel a projektel még 12 ezer mellé. Mindig is azt gondoltam ezek olyan apróak lesznek hogy fel sem tűnik majd most viszont látom saját hajtómű stb szóval fejlettebb dolog mint amire eredetileg gondoltam. A földi optikai megfigyelésnek amúgy is beáldozott már lassan, fényszennyezés miatt városokban felejtős, de ezek a szatelitek meg űrszemét más helyeken is elrontják, maradnak a rádió meg egyéb elven működő teleszkópok és ebből is látszik az űrteleszkópok mennyire fontosak és többet kéne belőlük kiküldeni, nem csak halasztgatni mint jelenleg folyik.
Egyébként nem lehetne valahogy szabályozni hogy matt felületek legyenek ezeken a műholdakon? Gondolom a csillanás nem probléma a nézőpontjukból, de valahogy úgy érzem fontos lenne valamit tenni ellene magam sem értem miért, de valamiért jó lenne megőrizni a természetes látképet. Erre a kínaiak meg mesterséges holdat akartak meg csillagokat felküldeni :D Nagyon nem szimpik ezek a projektek pláne az "ufo" észlelések innentől tuti megszaporodnak :D
Persze tudom matt fekete festéket nem használhatnak mert a melegedés miatt a fényelnyelő dolgok nem játszanak, kivéve a napelem ami meg maga is csillogós általában. Valami felületi érdességgel nem lehetne elérni hogy ne verje vissza a napfényt? Vagy ez tényleg csak engem meg azt a pár csillagászt érdekel? Érdekes lenne elképzelni egy olyan jövőt ahol egész éjjel világító cuccokat lehetne látni az égbolton, mert most ha egy meteor vagy valami látható nyáron mindig olyan különleges érzés, de ha egész este ez menne már észre se vennénk ha valami történne az égen mert olyan megszokott lenne hogy mindig elhúz valami.