-
Nyilván erre egy teljesen úgy pénzügyi és megvalósíthatósági terv kell. Hm, hány alapkutatás is van, dollármilliárdokkal ami nem biztos, hogy megtérül? Ugye ott a haszon pusztán annyi, hogy többet tudunk a világról, itt meg a haszon, egy új Föld. Nem kell feltétlenül gigaprojekteket csinálni, lehet kicsiben is kezdeni.
Nyilván lehet, de még kicsiben is eszméletlen költséges (erőforrásigényes) dolgokról beszélünk. Egy űrbázis nem terraformálás, de annak a költségei is iszonyatosak mai léptékkel. Ezért írtam, hogy (szerintem) ezek a terraformálási tervek és elképzelések évszázadok múlva lehetnek realitások, az akkori technológiai szinten.
De ez csak egy példa a sok közül. Ne ebbe köss bele, mert nyilván még kismillió gazdasági profilt fel lehetne állítani...
Igen, például valamelyik érdekcsoportnak adni egy bolygót terraformálásra, akik azt majd kiaknázhatják. Ám erre én a naprendszeren belül kevés esélyt adnék, iszonyú etikai és erkölcsi vitákat teremthet, és persze komoly politikai feszültségeket.
Valószínű. Egyetértek. (Off: előzőre visszautalva, megtérül anyagilag, hogy tudom, hogy ott egy Föld? Szerintem nem. Még is adnak rá dollármilliárdokat.)
Adni fognak rá? Ki tudja, de feltehetően előbb, mint egy terraformálásra, amely jóval drágább lenne. Ez pedig (megint elméleti síkon) tovább csúsztathatja egy terraformálás kivitelezését.
Vagy tudsz bármiféle sivatagmentő, Antarktisz átalakító akcióról? Nem. Akkor teljesen másról beszélünk.
Köszönöm, hogy helyettem is válaszolsz, de nem kértelek meg rá. Főleg, hogy olyan választ adsz, ami nem felel meg az én véleményemnek, mert vannak olyan programok, amelyek a sivatagok terjedését gátolják, példa az afrikai elsivatagodás megállítására.
Elon Musk mint EMBER - aki mögötte van, akié az egész - vagyis, ő személyesen nem profitorientált.
A legjobban fizetett CEO volt 2013-ban, csaknem 80 millió dollárt rakott akkor zsebre, és 17 millió dolláros házban él. Mikor a Time 2013-as összesítésében a hírekbe vitte ez, mégpedig nem pozitív színben feltüntetve, profi módon hárított, úgy döntött, hogy 2014-ben ingyen dolgozik. A Tesla-nál. Mert azt, hogy a SpaceX-nél mennyit kap, az nem nyílvános...
Szóval khmm... Hogy nem profitorientált, az szépen hangzik, a realitás meg az, hogy azért továbbra sem éppen spártai szinten él. Nem irigylem tőle, megdolgozott érte, de hogy nem lenne profitorientált? Na, de kérem, ne nevetessük már ki magunkat...
Most nem akarok belemenni közgazdaságtanba, hogy a piacot befolyásoló tényezők közül hány és hány dolog van, ami nem a profit és pénz (mert az ember nem racionális lény, nem gép), mert az már nagyon off lenne.
Én pedig továbbra is utalnék arra, hogy itt olyan mértékekről beszélünk, ahol a profit nélküli beruházás (akár gazdasági, akár politkai viszonylatban) számomra nem igazán reális.
A rövidlátás és rövidtávú haszon az megint más kérdés, szerencsére az államok szoktak meg nem térülő, vagy hosszútávú befektetéseket is eszközölni...
Én erre mindig azt hozom fel, hogy az Egyesült Államok képtelen volt extra költségeket félretenni az emberes űrkutatás részére, amikor az űrsikló program leállításáról döntöttek, az jól jelzi azt, hogy milyen szintig hajlandó még a leghatalmasabb állam is elmenni. A többi állam pedig hozzá képest töredékét hajlandó a világűrre költeni.
De hozok még jobb példát. Kína 2013 nyarán küldött fel utoljára embert a világűrbe. Képes rá, technikai adottságai megvannak, mégis leghamarabb 2016-ig nem indítanak újabb SzenCsou űrhajót. Három évig. Legalább.
Hát ennyire hajlandóak az államok hosszú távon megtérülő befektetéseket eszközölni a világűrkutatásra. A terraformálás pedig mint említettük, egy teljesen más dimenzióban mozog...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.08.10. 15:29:39