xnl87ky5.jpg

free counters

• Dióka
    Nya, akkor a lényeg.
    Wescone bácsi által ajánlott progi valóban a használhatók közé sorolható. Többnyire inkább annak megállapítására, hogy a vizsgált 44,1KHz 16 bit minőségű wav fájlnak volt-e korábban esélye arra, hogy valamilyen minőségű mp3-ként tengette előéletét.

A programról valóságosabb képet adó véleményem megalkotásához több tucatnyi olyan hanganyagokkal teszteltem, melyek eredetét biztosan tudom, nem hallomásból,hanem azért,mert csak jómagam keze között mozgott fájlokat használtam.
    Az olyan fájlokkal, melyek mp3 tömörítés után kerültek visszaalakításra wav formátumba közel 95-100%-os bizonyossággal jól eltalálja a valóságot, azaz hogy valószínű mpeg fájl volt.
    Néhány 320-as bitrátájú, széles spektrumú és jó frekvenciamenetű zenénél tévedett ugyan, de összességében elenyésző mértékben,értsd 3-5% körül. Viszont a nem mp3 kódolással, hanem modernebb, kifinomultabb akusztikai eljárásokat használó kódolóval az eredeti wav fájlokról készült (pl. magasabb bitrátájú AAC-MP4,M4A) veszteséges tömörítésű hangfájlok wav formátumba visszaalakított változatainál a pontossága lényegesen lecsökkent, úgy 30-50% körülire (többszázas vagy többezres HQ AAC hangfájl vizsgálatnál ez a pontossági arány növekedhet esetleg, de csökkenhet is akár a semmi értelme használni szintre is) nagyobb mennyiségnél, mely már inkább nekem csak saccolásnak tűnik, hogy vagy bejön,amit mond,vagy nem, ergo pl. ilyen típusú AAC fájlok "eredetvizsgálatára" nem túlzottan alkalmas.
    ogg-ot,musepackot, wmv-t stb. nem ellenőriztem, bár vélhetően azok a kódolók,melyek elszakadtak az mpeg1 hangkódolástól,azoknál a program magas bitrátán hasonló "tehetetlenséget" produkálhat,mint az AAC-nél.
    mp3-ra viszont 320kbps bitrátán legalább 95%-os pontossággal, ezalattiaknál közel 100%-os pontossággal használható.