Műholdfelvételek és Légifotók
  • weine
    #273
    Műholddal kukkol a Google
    Index
    2005. április 7., csütörtök 10:45
    Amatőr kémek is nyugodtan gyakorolhatnak azzal az online műholdas térképpel, amelyen láthatók a nagyvárosok utcái, az utcákban álló házak és a parkoló autók. A szoftver fejlettebb, letöltős változata egyes helyszíneket nagy részletességgel is képes megjeleníteni. A rosszban sántikálók és a magánszférájukat féltők nyugodjanak meg: a rendszámok és az arcok nem látszanak.

    Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerõsének!
    Nyomtatható változat
    hirdetés

    Ha csak képletesen is, de kulcslyukakon kukucskál be a Google - a webkereső a héten elérhetővé tette a nagyközönségnek azt a műholdas felülnézeti térképet, amelynek eredeti változata egyes esetekben tízcentis részletességgel jeleníti meg az Egyesült Államok területének felét, beleértve az összes amerikai nagyvárost.

    Az online nézegethető, jócskán lebutított - vagyis a részletességet tekintve korlátozott - felvételeket a Google a néhány hónapja elérhetővé tett hagyományos, utcaneveket tartalmazó digitális térképpel együtt adja. Az új szolgáltatás célja többek között, hogy például költözés előtt a műholdas térképen bárki megnézhesse, van-e park vagy parkoló a kiszemelt ház közelében, felmérhesse, milyen távol van a valóságban az egyik épület a másiktól, esetleg ellenőrizze, megfelelő mennyiségű füves teniszpálya és úszómedence áll-e készenlétben a közelben.

    Dönthető domborzat


    San Diegó-i parkoló felülről...A térkép teljesen együttműködik a Google adatbázisával, így ha valaki a New York-i Lincoln Centerre keres, a Google társítja már létező címadatbázisát a műholdas felvételekkel, ha pedig több találatot tart relevánsnak, azokat külön buborékok formájában jeleníti meg a térképen. Ugyanezzel a módszerrel kideríthető, milyen környéken lakik a kiszemelt fogorvos, és hogy kiülős-e a célkocsma, vagy inkább befordulós. A térkép nagyítható, kicsinyíthető, forgatható, sőt meg is lehet dönteni - igaz, ez csak áldöntés, hiszen a műhold nem látja szemből az épületeket, de a domborzati viszonyok jól láthatók, így könnyen kiderül, merre lejt a fogorvos.

    A Google térképe persze profi kémkedésre nem alkalmas, főként mivel nem valós idejű felvételeket szolgáltat: a műholdas képek egy része viszonylag friss, de többségük évekkel ezelőtt készült. Másrészt a Google valamiért úgy döntött, hogy nem teszi lehetővé az igazán nagy felbontást: "autószintre" nagyítani az utcarészleteket még akkor sem lehet, ha tudjuk, hogy az eredeti képek néha tízcentis részletességgel készültek.

    Bagdad, Havanna, Peking, Kabul


    ... és oldalrólA rendszer alapjául szolgáló műholdas térképszoftvert nem a Google találta fel. A kaliforniai cég fél éve egyszerűen felvásárolta az eredeti változatot kidolgozó Keyhole-t, azt a vállalatot, amely 2001 óta foglalkozik a műholdas rendszerrel. A Keyhole éveken át anyagi nehézségekkel küzdött, míg 2003-ban tőkeinjekciót kapott attól a Q-Tel-től, ami egyébként az amerikai hírszerzés, a CIA támogatását élvezi.

    A Keyhole szájtja most is üzemel: a szoftver letölthető könnyített verzióban - a Keyhole 2 LT-ért a hétnapos próbaidő után 30 dollárt kell fizetni - és profi változatban is, ami viszont már 600 dollárba kerül. A Keyhole 2 Pro-val megnyílik a világ: London, Mexikóváros és Amszterdam mellett csodák csodájára megtalálható benne Moszkva, Bagdadon kívül még kilenc iraki város, illetve Havanna, Peking, Kabul és Phenjan is. A legtöbb város 70 centiméteres részletességgel szerepel, a felvételek pedig 1999-től 2004-ig készültek, és jórészt a NASA műholdas Blue Marble projektjéből származnak. Igen, Budapest is szerepel a városok között: sajnos a felvételek kevésbé részletgazdagok, mint a San Diegói utcák képei, de a Margitsziget csücskét és az Index szerkesztőségét azért sikerült megtalálnunk rajtuk.