• Csesza
    #314
    Glazer harmadszor is "rárepül" a Manchester Unitedre

    Harmadszor is kísérletet tesz az angol Machester United futballklub fölötti ellenőrzés megszerzésére Malcolm Glazer amerikai milliárdos, a Tampa Bay Buccaneers amerikaifutball-csapat tulajdonosa. A nagyvállalkozó részletes javaslattal kereste meg ismét az MU-t működtető társaság elnökségét, és azt reméli, hogy a szándéka most már nem ütközik majd olyan ellenállásba, mint korábban.


    Glazer az utóbbi hónapokban már kétszer akarta felvásárolni a részvények többségét, és a tulajdoni hányadát időközben 28 százalék fölé tornászta föl. A legutóbbi ajánlatát az MU elnöksége - a csapat szimpatizánsainak heves tiltakozásával párhuzamosan - azért nem fogadta el, mert a pénzember túlságosan sok kölcsönt vett volna igénybe az üzlet lebonyolításában, ami a vezetőség szerint a klub eladósodásának veszélyével fenyegetett.

    Érdekes, hogy ezen a héten Glazer egy hivatalos közleményt juttatott el a tőzsdére, amelyben egyhatárolta magát egy esetleges újabb ajánlattól. David Gill, a Manchester United ügyvezető elnöke pedig még decemberben nyilatkozta azt, hogy határozott javaslatok hiányában nem folytatja a tárgyalásokat az amerikai mágnással.




    Malcolm Glazer nem tágít: kell neki a világ leggazdagabbnak tartott futballklubja
    Ennek ellenére az MU ma hivatalos kommünikét bocsátott ki, amely így hangzik: "Az elnökség ezennel bejelenti, hogy részletes javaslatokat kapott olyan előfeltételekről, amelyek az alapját képezhetik egy újabb vételi ajánlatnak. A további bejelentéseket a megfelelő időben megtesszük."

    A BBC internetes oldala szerint az új ajánlat azt követően születhetett meg, hogy Glazer jelentősen csökkentette a tranzakcióhoz igénybe venni kívánt kölcsön összegét. Ahhoz, hogy sikerrel járjon, először még meg kell szereznie akciójához a jelenlegi főrészvényesek, John Magnier és Alan McManus hozzájárulását. Kérdés, hogy a lóversenyzésből meggazdagodott ír üzletemberek elfogadják-e az amerikai multimilliomos új elképzeléseit, és hajlandóak-e eladni neki a részüket.

    A Reuters Glazerhez közeli forrásokra hivatkozva egészen döbbenetes számolt közölt: a hírügynökség szerint az ajánlat értéke eléri a 800 millió fontot (1,5 milliárd dollár).

    A Manchester Unitedet támogató szurkolói szervezet (MU Supporters’s Association) elnöke, Jules Spencer ismét felemelte a szavát Glazer közeledése ellen.

    "Korábban már egészen világosan kinyilvánítottuk, milyen érzeseink vannak vele (Glazerrel) kapcsolatban. Nem akarjuk, hogy köze legyen ehhez a klubhoz. Nem hisszük, hogy a jelenléte, a befolyása bármilyen formában hasznunkra válhat."