10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!


[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
 • [NST]Cifu
  #90790
  Ezzel csak az a probléma, hogy a nukleáris meghajtásnál nem számolsz a járulékos költségekkel. Ez egyfelől adott esetben a reaktor üzemanyag-újratöltése, ami persze véleményes, mert már manapság elvárt, hogy egy reaktor egy ciklust (25-30 évet) kihúzzon utántöltés nélkül. Itt csak annyi a ciki, hogy felszíni hajóknál egyre inkább bevett a 40-50 éves élettartam (lásd Tico-osztály béli kanosszajárás vagy most a Truman-show...).

  A másik komoly tényező a leszerelés költsége. Most az ex-Enterprise CVN kapcsán pont azért helyben topizik a leszerelés, mert nincs elég kapacitás a szétszerelésre. Többek között ezért is döbbenetes a US NAVY azon terve, hogy a USS Harry S. Truman (CVN-75) hordozót 25 év után kivonja, megspórolva a félideji üzemanyag-utántöltés költségét, amit inkább R&D célra szeretnének eltapsikolni. Ha a Trumant kivonják, akkor alsó hangon is 2030 előtt nem fogják tudni elkezdeni szétszerelni...

  Ilyen téren talán értelmesebb a kereskedelmi hajózást elővenni, ott ugyanis (khm...) nem torzítja a képet a politika. Gyakorlatilag az egyedüli működő civil nukleáris meghajtású hajók az orosz jégtörő-flottában találhatóak (és a Szermorput jégtörő-teherhajót is ide sorolom). Na itt jön képbe ismét a politika, mert az szovjetunió széthullása után csak nemrég kezdtek el újra nukleáris meghajtású jégtörőket építeni, miután Oroszország az Északi-tenger "feletti" gazdasági érdekek miatt hirtelen nagy figyelmet fordított a témára.

  Tervek készültek más civil hajókra, de sose valósultak meg, részben megítélési okokból (ebben ugye először Csernobil, majd Fukusima ugye nem segített), részben viszont amiatt, mert gazdasági okokból nem életképesek.

  Ahogy írod is, nagyjából 150 dolláros olajárnál kezdene életképes lenne a koncepció a 10e tonna körüli hadihajók esetében is...