10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • ambasa
    Szia Adam!

nézd lehet, hogy nem voltam elég világos a hozzászólásomban, de a lényeg az akart lenni, hogy szerintem magára valamit is adó szakember nem használja ezeket a kifejezéseket. Ebből az következik, hogy mindenki más haszálhatja szerintem. Egyszer ülj be egy Számvéber Norbi féle előadásra a várba, ott nem hallasz olyan kifelyezéseket, mint Tigris csak azt, hogy Tiger-E, vagy Tiger-B, vagy azt hogy, Párduc csak azt hogy Panther, de még azt se hallhatod tőle, hogy az oroszok támadtak, csak azt,hogy a szovjetek (természetesen a második világháborúrólvan szó), és tudod miért, mert van önmagával szemben egy szakmai igényessége. És ez a lényeg, ezért írtam Cifunak, mert róla (és reméltem nem tévedek) ugyan ezt gondolom, és nem is csalódtam a reakciójában.

A másik felvetésed, valóban a legtöbb nyelv használja a tank szót, de ha már szakszöveget olvasol, akkor a német a panzer (páncélos) és kampfpanzer (harckocsi), a francia pedig a blindé (páncélos) és a char (harckocsi) szavakat használja, de még az angol is különbséget tesz pl. az alakulatoknál ha harckocsi ezredet nevez meg akkor a valóban azt írja, hogy tankregiment, de ennek magasabb egységeinél már az armoured division páncélos hadosztályt használja. Az angol máshol is megkülönbözteti a dolgokat lásd az MBT, AFV stb szavakkal (az angol sem olyan szegényes nyelv).

Amúgy meg eddig csekélyszámú olasz, angol, francia, orosz és egyéb anyanyelvű emberrel találkoztam ezen a fórumon, aki miatt feltétlenül a tank szót kellene használni a szép, magyar harckocsi, illetve páncélozott harcjármű (röviden páncélos) helyett.

Részemről nem kívánok tovább nyelvészkedni, nem szeretném, ha kioktatásnak vennéd ez állt a szándékomtól a legtávolabb, csak meg akartam mutatni egy más nézőpontot is. A köznapi csevegésben akár ezen a fórumon is nyugodtan használd a tank szót hidd el nem fogok felháborodni, de ha véletlenül néha a harckocsit használod, akkor majd úgy érzem nem hiába írtam ezt az unalmas hosszú szöveget.

TG