Lords of the Realms, Conqueror AD. 1086 és az ősöreg C64-es Medieval Lords RTS/KOS keveréke ...
  • a.carkey
    #258
    Nos, az elején nagyon nem voltam kibékülve a programmal - a demo sem igazán jött be, de be kell vallanom, nem is volt rá elég időm -, de nagyon jó kis program lett belőle.

    Az intro valami elképesztően hangulatos, szép, stb., stb..

    A játékm meg abszolut nem bonyolult. Sőt! Meg kell nézni a jó kis szájbarágós tutorialt és minden közérthető lesz.

    A Rome max csatában veri, meg abban, hogy tényleg szépen néz ki, bár ez sem csúnya, csak nem 3D. A Rome is nagyon bejött, de ez is! Nem easyn kell nyomni, ez tény, viszont az embert egy olyan diplomáciai meteorit találja fejbe, amilyet még sohasem láttam. Ez a játék a régi nagy kedvencemre, a KOEI féle Genghis Khanokra hasonlít, persze 2004es színvonalon.

    Amilyen lehetőségek és hatások vannak a diplomáciában, olyan sohasem volt pl. a Romeban. Tehát ebben jobb.

    Csata. Nos, amikor az első hírek jönni kezdtek a játékról, már akkor írták, hogy NEM LESZ OLYAN, HOGY "HP". Az egység morálja, száma, fejlettsége fogja eldönteni a csatákat. Az ostrom meg igenis jó! Nem lehet úgy tervezgetni, mint a Strongholdban, de szerintem jobb lett a védekezés, és az ostrom rész is, bár ez nem "ostrom szimulátor", mint a másik. A régi AD.1086 bolt számomra a legjobb vártervező progi, sőt ott 3Dben FPS szinten még harcolhattál is. Nos, itt nem, de nem is vártam Rome féle brillírozást sem ostromnál, sem csatában. A Stronghold nem jó összehasonlítási alap!
    Ez a játék nem arról szól, hogy piff puff hódítok rögtön, hanem, hogy előteremtem rá a pénzt, megkavarom hozzá a diplomáciai hátteret, és úgy kezdek háborúzni, hogy előtte bevédem a tartományokat. Aki a TW szintű bumm neki csatákban gondolkodik, ill kifejlesztem a dolgokat, majd megnyílik a többi is, ha elérem a létszámot, az csalódni fog. Tény, hogy kicsit késett a progi, de én nem temetném! Nagyon összetett és jó lett. Rengeteg avatar, lovag, hercegnő van, ilyen-olyan címekkel. Nagyon sok egység is felvonul. Ezenkívül ott a vallás, a kereskedelem, a építgetés, a városok menedzselése, a hadseregképzés, a fejlesztés és a diplomácia. Utóbbira egy példa:

    Ki akartam házasítani a király fiát. Voltak esetleges hercegnők, különböző hatalmaknál, de nem mindenki jöhetett be esélyesként. Ha a horvát királylányt adom hozzá, megharagszik a pápa, ill a horvátoké lesz egy területem, ha a kievi nagyherceg lányát, akkor a lengyelek paráznak. A bizánciaknak nem elég jó a magyar királyság, a többi esélyes kislány apja meg túl távolinak, politikailag kevés haszonnal kecsegtetőnek érezte a magyar király fiát. Stb., stb.. Így az ember vagy vár, vagy belevág, de minden döntését meg kell fontolnia. Pont ezért nem a látványos csaták, ostromok a mérvadóak! Hanem ami mögötte van és pont ezért jó a játék. Kereskedjek-e (elég apró dolog) pl. Bulgáriával, ha Bizánc legszívesebben letépné a fejem?
    Dönteni kell real timeban. Ez amolyan Europa Universalis, csak sokkal kifinomultabb, szebb, komolyabb és van látható csata. Ha az EU bejött valakinek, ez is be fog. Ha az sem, akkor ez nagy nehezen fog nála labdába rúgni. Ha egyik sem jött be neki, akkor állomvilágban él és fantasy mániás ...