Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • Lateralus
    Cat:
    Nehogy félreérts ! Nem volt szándékomban elbizonytalanítani téged. Egy raális árkategórián belül ajánlottam egy (szerintem) jobb gépet. Persze minden gépnél van jobb és egyben drágább, így nincs megállás. Valahol meg kell húzni a határt és ez az igényeidtől függ.
    Egy tavalyi gép miért lenne gáz ? Ugyanúgy vadiújan veszed meg. A 204-es is tavalyi. Ráadásul a régebbi gépek általában jobbak is. Nagyon gyors a fejlődés és a cégek mindig a nagyobb, több bevételt jelentő modellekre koncentrálnak a fejlesztésben. A 2Mpixel az már a belépő kategória. Évekkel ezelőtt ez volt csúcs. Ha megnézel egy Nikon 950-est, meg egy 2000-est, ég és föld a különbség az előbbi javára. Jó állapotban lévő régebbi gépet (esetleg használtan is) jobban megéri venni, mint a frissen megjelent modelleket.
    Nem hinném, hogy a CompactFlash bárki ki tudná szorítani még évekig. Jelenleg a legelterjedtebb kártya és sok cég még bőszen fejleszti. A legnagyobb tárolókapacitást is ezzel érték el jelenleg (6 GB körül). Ezen kívül az xD kártya mellet még fut egy-két trónkövetelő, legalább akkora eséllyel (SecureDigital, Multimedia Card, MicroDrive). Jól megférnek ezek most egymás mellett.
    Abban igazad van, hogy nem kell mindenáron hajszolni azokat az értékeket, hogy minden a legjobb legyen. Olyan gépet úgy sem találsz, egyszerűen nem létezik. Ha úgy érzed, hogy elég neked a 202-es, akkor menj el egy boltba, próbáld ki és ha tetszik vedd meg. Nem mondtam, hogy szar gép. Jó gép, de csodákat nem szabad várni tőle. Teszi a dolgát.
    Ezen felöl pedig, ha gépvásárláson töröd a fejed, akkor a pénztárcádhoz nem csak a gép árát kell igazítani, hanem érdemes hozzákalkulálni egy nagyobb memóriakártyát (nagyon hamar hiányozni fog), ha nincs hozzáadott akksi+töltő, akkor azt (a hozzáadott sima elemeket pillanatok alatt lemeríti), és érdemes venni hozzá egy tokot, vagy táskát, ha nem akarod a drága gépet farmerzsebben hordani és néhány hét alatt leamortizálni.

Breki:

Nem minden márkához kell más memóriakártya. A Sony kezel például teljesen egyéni memóriakártyát (Memory Stick). Leginkább a Compactflash az elterjedt. A gyártók többsége ilyen kártyát fogadó gépeket használ. Az utóbbi években kezd elterjedni az xD, a SecureDigital és a Multimedia Card. Komolyabb gépek közül jó pár többféle kártyát is fogad. Mostanában megy ki a divatból a Smartmedia kártya, mert 128MB a fizikailag elérhető legnagyobb kapacitása. Ennél magyobbat nem lehet belőle gyártani és manapság már 128-256MB az általános, de egyre terjednek az 512-1024Mg-os kártyák itthon is. Komolyabb gépek használják még az IBM Microdrive-ot, ami 1GB-os mostanában, egy egy nagyon apró HDD. Nagyon gyors.