Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • Lateralus
    Na ezek után lecsengethetjük a témát, mert még mindig nem vagyunk egy hullámhosszon és parttalannak tűnik a dolog.

Az idézett mondat nyilván teljes szövegkörnyezetben nyeri el valódi értelmét. Viszont csak kiragadtad onnan rögtön és innen kezdtünk teljesen más irányban elugatni egymás mellett. Láthatod, hogy a mondat az E10/20 gépek kapcsán lett odaírva, tehát rájuk vonatkozik. Ebből nem adódik egyáltalán, hogy én a drágább gépekre gondoltam. Arról szólt az az EGÉSZ bekezdés (két mondat, nem egy), hogy mivel ezeknek a gépeknek beépített objektívjük van így pl. sokkal kényelmesebb őket használni, mert nem telik el idő a cserével, nem porosodik az álíndó csere miatt a gép belseje, satöbbi, satöbbi. Így egyben olcsóbban is jön ki az egész, mert pl. az objektívet kitűnően lehet optimalizálni a CCD-hez, amiből így kisebbet és egyben sokkal olcsóbbat lehet a gépbe építeni. Erről szól az első mondat. Legalább is ez van mögötte A második, amit te kiragadtál, arról szól, hogy de ennek vannak negatívumai is. Egyrészt az, hogy a legtöbb profi (nem MINDRE vonatkozik, vannak kivételek) - szóval a legtöbb profi lehetőségeit behatárolja, hogy csak azt az egyfajta objektívet használhatja, amit a gyártó a gépre tett. Nyilván a gyártó nagyjából úgy lövi be az objektívet, hogy a fotószituációk többségének eleget tegyen. De mi van, ha a profi fotós (de akár az amatőr) többre vágyik ? Akkor gátat szab neki a "levehetetlen" objektív. Ezért a profik nagy része, de az amatőrök közül is jó páran, olyan gépet választ, amire a saját elgondolásának és igényeinek megfelelő obi került, akár jobb minőségűt is, ha van rá pénze. Tehát nagyobb szabadsága van. Ezzel nem azt mondom, hogy, ami a kompaktokon van az szar objektív, de megvannak a korlátai. Ezt gondolom könnyű belátni. Veszel egy kompaktot, akkor kis túlzással ő formálja a fotózási szokásaidat, nem pedig fordítva. Egy 30 éve fotózónak, aki ebből él (ugye valóban ez a profi jelentése), többnyire nem lesz elég az, hogy képeket csinál a géppel. Olyan képeket akar csinálni, ami a saját szakterülete. Szabadabban pedig úgy dolgozhat, ha a gépet ő alakíthatja a maga igényeihez. Hogy 6 milliós cuccot vadászik össze, vagy 100ezerért vesz magának, az mindegy.

Madmaxx képe tényleg nagyon szép, de ezzel nem a képminőséget dícsértem, hanem a milyenséget. Én pedig technikai dolgokról beszéltem eddig végig, nem esztétikáról. Ezért ne menjünk bele, mitől szép egy kép, mert az a fotóson múlik elsősorban és nem a gépén, vagy az objektíven ! Ez a kép szép, tök mindegy milyen értékű cuccon készült, olcsón, vagy drágán. Igen, van rajta technológiából eredő hiba, de ez ugyanúgy meglehet a DSLR gépével is (ha vesz egyet), viszont, amíg itt nincs módja eltüntetni maradéktalanul, ott az esélye meglesz rá. Ettől a képe még nagyon szép.
    Viszont ha megkérdezzük Madmaxxot is, hogy miért kacsingat a 300D felé, akkor kábé azt fogja mondani, hogy azért, mert szebb képeket nem biztos, hogy fog vele csinálni, mint a mostani gépével, de úgy érzi, hogy szeretné a 300D által nyújtott többletet, kényelmet és szabadságot. Vagy egyszerűen csak jól néz ki szerinte, ami úgy hallottam másnál is szempont :)

"de ha a legolcsóbb jelenleg 370.000 HUF, akkor a mondatod végére kéne egy nagy kérdőjel....."

Már ha a cserélhető objektíves gépen kizárólag digitális SLR-t értettem volna, de az csak egy szelete ennek. Egy elég kis szelete. A digitális gépektől már az 1089. hozzászólásnál eltértem. Külön írtam is, hogy nem feltétlenül a digitális gépekre gondolok. Egy noname digi áráért nagyon jó minőségű használt SLR-t kapni objektívvel. Sőt, középformátumú gépet is ! Ami egyáltalán nem luxus kategória, de gyönyörű képeket lehet vele csinálni.
    De ha a Digi SLR-eknél maradunk, akkor használtan kapsz annyiért, amennyiért a Minoltát árulják (alapzoommal együtt is !). Sőt a minap valaki fel is ajánlott itt neked személyesen egyet, amira azt mondtad, hogy jelenleg nem aktuális, meg ha veszel, akkor is 1 millió alatt biztos nem vennél.

Mintha 1 millió alatt nem is lenne már gép egy gép...

Hosszű voltam ? Részemről befejeztem.