Csillagászat
  • Petko
    barlow természetesen rontja az élességet abból fakadóan hogy szimplán 2x re nagyít, plusszban az se perfekt lencse és valamennyi hibája neki is van, de bizonyos esetben hasznos lehet, egyszerűen kibővíti a lehetséges okulár kombinációkat... a fotózás meg pl. nem ment volna máshogy
    a színezést nem tudom neked pontosan megmondani mi csinálta, lehet a barlow lencse inkább csinál ilyet mint a tükör
    Az EQ1 ben minden gyenge... az álvány még nem vészes annyira, egy könnyebb alu álvány, de nagy súlyt szerintem az se bírna ki, nem egy jó minőségű konstrukció a lábszorító bilincs szerűség, nehéz jól beállítani (én mondjuk mindíg teljesen betoltam a lábat hogy maximálisan stabil legyen). Az mechanika egészében nehezen bír ekkora tubust, nincs is normális golyós csapágyazása, nem siklik szépen, és a fogaskerekes állítómű is ekkora súlynál már nem megy szépen, illetve nehéz vele finomállítani. Aztán ahogy írtam, merev bóvdenes tekerőkarok vannak, amik alíg hajlíthatók, és ha a tubust a zenit felé állítod bizonyos rekta tartományban összekad a tubus a rektatekerővel és ez igen bosszantó, le lehet csavarni a tekerőt de akkor meg nem tudsz normálisan állítani, átrkod a másik oldalra de akkor meg nem ér el odáig a kezed mikor belenézel (amúgy is lehet hogy valami abszurd pózban tudsz csak belenézni). A deklinációs tekerő meg egy rugótámasztásos tengelyművel forog, és ez is hozzátesz az ingatagságához, ha erős forgatonyomaték hat a deklinációs tengely mentén akkor a rugónak köszönhetően egyszerüen elfordul. Ezért még ingatagabb, és pl ha ráraktam a fényképezőt a primer fókuszra el is csavarta az egészet ameddig a rugó engedte.
    Remélem kieégítő az élménybeszámolóm, de ha ennyire érdekel ez a cucc nézd meg a makszutom.hu boltjában a ferencvárosban, vagy a tavcsobolt.hu boltban budán személyesen.