104
A nagy tea téma
  • hundredeyes
    #1
    A tea fogyasztása nem nagy kultúrára tekint vissza kicsiny országunk. Ezért szeretném, ha lenne egy téma, ahol megoszthatjuk egymással teás élményeinket. Hamarosan írok pörgető, afrodiziákum, nyugtató, gyógy és egyéb teákról, addig is várom a kedves érdeklődőket. Üdv.
  • Rage47
    #2
    Én mostanában lettem teamániás, sokkal több figyelmet szentelek arra, hogy minőségi teát igyak. Remélem jó topik lesz.
  • rooney8
    #3
    suliba vittünk vízforralót. olyan igénytelen teákat csinálunk, hogy az valami hihetetlen :D
  • flashpointer
    #4
    Persze hogy nincs az maradjon a sárgáknak, itthon borkúltúra van, azt kell inni!
  • hundredeyes
    #5
    Igyad, de miért ne lehetne teakülönlegességeket inni?
  • Aquir
    #6
    ah, ezek a tudatmódosítók...:)
  • Barnabyka
    #7
    Mindjárt jön valaki aki nyit egy Kakaó topikot, aztán valaki kávé topikot, a következő energiaital nevű témát... nehogy az legyen belőle mint annó pl a bogár/rovar korszakban.:)
  • hundredeyes
    #8
    Azért a teafajták repertoárját és a hatóanyagok széles skáláját ne hasonlítsuk már össze a koffeinnel, meg a teához képest elenyésző számú fajtával rendelkező kakaóval.
  • geo91
    #9
    szeretek teázni, de nem vagyok teasznob, teljesen megfelelnek az alsókategóriás filteres teák. éljen a sir morton garzon feketetea jó citromosan, sok cukorral... :D
  • davidka003
    #10
    Én most vettem Lipton Green labelt. Nem rossz.
  • hundredeyes
    #11
    Aki minőségi bort iszik, sem sznob. Lehet a Koccintós fogyasztói ilyenekkel bélyegzik, de attól még nem az. :D
  • geo91
    #12
    ez pl. olcsó és marha finom

  • davidka003
    #13
    A gyümölcs tea az nem tea.

    "A gyümölcsteák valójában nem teák, mivel nem tartalmaznak tealeveleket." - wiki
  • hundredeyes
    #14
    Pontosan.
  • hundredeyes
    #15
    "Vörös ginzeng (Panax ginseng)


    Kattintson a nagyításhoz

    Kínában évezredek óta használt gyógynövény. A Koreai-félsziget északi és Mandzsúria magashegyi vidékeiről származik, és ritkán vadon is előfordul. Az összesen hat délkelet ázsiai és észak amerikai fajt magába foglaló ginzeng nemzetség tagja. A ginzeng csak árnyékban nő. Magassága 40-60 cm közötti , de az 1 métert is elérheti. Egyenes szárának szinte vöröses, minek csúcsán helyezkedik el az öt fordított tojás alakú levélkékből álló összetett levél. Virágzata ernyős, rózsaszín virágaiból borsó nagyságú, fényes termések fejlődnek. Legfontosabb része azonban a gyökerei, melyek elágazók, a főgyökérből vastagabb oldalhajtások és hajszálgyökerek ágaznak le. Némely gyökér alakja emberre emlékeztető, ezért a kínaiak "embergyökérnek" is nevezik (jensen).A legkeresettebb és legjelentősebb kínai vagy koreai ginzeng mellett más ginzengfajokat is termesztenek, mivel a növény eredeti állományai a felelőtlen gyűjtés miatt erősen megritkultak.

    A vörös ginzeng az egyik legértékesebb fajtája, mely eredetileg a Koreai-félszigeten honos. Feldolgozása során a gyökereket – a teák fermentációjához hasonlóan - gőzöléssel tartósítják, majd szárítják. Egy-egy nagyobb gyökér különleges ajándéknak számít, mivel nagyon sokra becsülik komplex egészségvédő hatása miatt. Az eddigi tudományos kutatások az alábbiakat támasztották alá:

    -segíti normalizálni a vércukorszintet
    -erős antioxidáns és ásványanyagforrás
    -képes aktiválni az immunrendszert, miközben a szervezet saját tartalékait hasznosítja
    -csökkenti a stresszhormonok szintjét -javítja az emlékezőképességet
    -jót tesz a keringésnek-hatékony lehet impotencia ellen
    -nyugtató és fájdalomcsillapító
    -hatékonyan alkalmazható krónikus betegségek tüneteinek enyhítésében is

    A ginseng egyik jelentős tulajdonsága, hogy mint afrodiziákum, serkentőleg hat a szexuális vágyra, alkalmazásával fokozható az izgalmi állapot. A változókorban lévőknek sem kell lemondaniuk a testi örömökről, ugyanis a gyökér, az ő esetükben is pozitívan befolyásolja a szexuális aktivitást. A növény egyenesen a hormonháztartásra hat, növeli a potenciát, és javítja a libidót. Számos szexuális zavar a nem megfelelő vérkeringésre vezethető vissza, amire a ginseng ugyancsak megoldást jelenthet. A magyar piacon igen kedvelt termék a ginzeng, szinte minden szakboltban beszerezhető. Ilyenformán nagy verseny alakult ki a terjesztők között."
  • Frosty01
    #16
    legjobbak a filteresek közül a milford teák. akármeddig áztatod benne a filtert, nem lesz keserű, és mindig rohadt jó íze van!
  • geo91
    #17
    ez aromás feketetea
  • DeerHunter01
    #18
    Jóna Tea
  • tigeroo
    #19
    herbáriás tea, télen nyakra-főre már évek óta:)

    hársfa, csalán, nyírfa, nagyon szeretem.
  • Montanosz
    #20
    Most készülök ilyet venni

    Dugattyús tea készítő
  • akyyy
    #21
    kávé topik van má:D meg sztem energiaital is :D
  • whiskeyman
    #22
    Bocs, de muszáj :DDD


    amúgy a Twinings teákat szeretem

  • Palinko
    #23
    melyik a pörgető? fekete\orosz tea már annak számít? milyen gyorsan kezdenek hatni és meddig tartanak?
  • Myselor
    #24
    én nagyon szeretem a teát.zöld tea a kedbencem,finom cukorral és mézzel is,mindkettő,de mézzel kapcsolatosan vannak kedves élményeim,amikor egy kellemes otthonos helyen fogyasztottam pár lány társaságában,és magunknak kellet ízesíteni,mézzel jó volt játszani egymás nyelvéről lenyalni,közben még a tea is nagyon finom volt:)
  • Al Age
    #25
    Kb. fél éve pillantottam meg a Demmers Teaházat a győri Árkádban és az ősszel be is néztem. A földi mennyországban éreztem magam. Mondom az eladó hölgynek, hogy igazából nem is tudom pontosan mit szeretnék, először vagyok itt, a fekete teákat szeretem, melyek azok? Mondta, hogy a kék címkés mind az. 60 féle biztos volt és még mielőtt átfutottam volna a neveken már dugta is az orrom alá az egyik nagy fém dobozt. Ismerős bergamot illat, mondom ez olyan, mint az Earl Grey és valóban az is volt. Aztán jött a következő...
    Isteni illatok egymás után...
    Most éppen még kísérletezgetek, próbálgatom a különböző teákat, de az "ír krém"-ből és a "bergamino"-ból valószínűleg mindig lesz itthon.
    Budapesten és Pécsett is van ilyen teaház, akit egy kicsit is jobban érdekel a téma (eddig esetleg csak filteres teákat ivott) szakítson rá időt és térjen be egyszer valamelyik üzletbe, nem fogja megbánni!
  • Al Age
    #26
    A gyümölcsteát pedig valóban csak az elkészítés módja miatt hívják teának, de léteznek gyümölcsös ízesítésű "valódi" teák is.
  • tugyiti
    #27
    Kedvenc teám, némely tea házban is megtalálható az itallapon,de otthon készítve az igazi.
  • Stockbauer33 #28
    " Pécsett is van ilyen teaház " hol?

    A nagy kedvenc.Igazi orgazmus
  • Al Age
    #29
    A honlap alapján írtam, ott az áll, hogy Irgalmasok utcája 1. Link.
  • csgj
    #30
    Pécsett én is betértem oda egyszer. Skót karamelles teát vettem. Hát mit ne mondjak... :-D Pazar!
  • csgj
    #31
    Khm... *karamellás. (vajon miért a mellekre gondoltam? X'D)
    Szóval nagyon jó, hangulatos maga a bolt is, de sajnos kevés városban akad ilyen. :-/ Itt Kaposváron sincs.
  • hundredeyes
    #32
    Én egyszer kóladióval kísérleteztem, kicsit euforizált, és pörgetett 3-4 órán keresztül... lehet nyersen porítva, vagy teába főzve fogyasztani.

    "A mályvavirágúak családjába tartozó nyugat-afrikai fa, melynek régóta ismert élénkítő hatása. Mint a kakaó nem is olyan távoli rokona, szintén összetett, érdekes alakú terméssel szolgál, melynek a magját használjuk fel. A fák (Cola acuminata és Cola vera) egész évben folyamatosan hajtanak. Sok helyen termesztik beleértve Kongót, Madagaszkárt, Mexikót és Kolumbiát, illetve a Közel-Keletet. Mivel a trópusi őserdő szülöttje, máshol csak üvegházban maradhat meg. Európában már ismerték a 16. században is, de az egész világ nagyjából kétszáz éve ismeri. A magokat pár napig napon szárítják, és nagy részét már őrölve exportálják a - trópusi országok kiváltságos botanikai változatosságát élvezni csak távolról tudók – külföldiek számára.

    Az ilyen formában feldolgozott cola dió 0,5-2,5% koffeint tartalmaz. Összehasonlításképpen: ez leginkább a tea koffeintartalmához áll közel. Mivel azonban az összes koffeintartalmú növény hatása lényegesen különbözik a többiétől (a szintén aktív hatóanyagnak számító tanninok és egyéb xantinok: a teobromin, teofillin változó aránya és a fogyasztás módja miatt), valóban újszerű, frissiítő érzés. A diabetikus kólákban gonosz módon csapják be az emberek ízérzékelését: mesterséges ízesítőszerek (amik általában még csak nem is analógok a természetben előforduló változataikkal), aromák , cukor és rengeteg foszforsav „próbál meg” hasonlítani valamire, ami ennél azért sokkal több.

    Hatása: élénkítő, de máshogy, mint a kávé. Hosszabban tart, mértékletes fogyasztása esetén nem okoz szívdobogást, ezért kíméletesebb. Azért jegyezzük meg: ez a 2,5%-os koffeintartalom nem kevés, főleg ha kameruni fajtáról van szó. Éppen ezért már néhány gramm is elég belőle (kb. egy kiskanálnyi).

    A szellemi éberséget magasabb szintre emeli, fokozza a pulzust, szóval fizikailag is stimulálns hatásra számíthatunk. A teofillin miatt fokozza a kiválasztást is.A 90-es években zajlott kutatások szerint is az egyik legjobb stimuláns, ha kerülni szeretnénk a koffeintartalmú növények fogyasztásával általában együtt járó erős vízhajtó hatást. Teobromin-tartalma kifejezetten magas (majdnem, mint a kakaóban), emiatt enyhén euforizál .

    Nagy mennyiségben megtalálhatók benne az úgyenevezett katechinek is. Ezekről érdemes tudni, hogy fontos antioxidánsok, azaz gátolják a gyulladást és segítik elhárítani a káros szabadgyökök (dohányfüst, szmog) által szervezetünkre mért csapást. Nem véletleünül lett a nyugati kultúra egyik első számú élénkítőszere.

    A cseranyagok miatt lassabban szívódik fel, mint a kávé, de minimum 6 órán keresztül tart a hatása. Afrikában tradicionálisan nyersen fogyasztják. A kólamag rágása felfrissít a nehéz fizikai munka során, mert fokozza a vérkeringést és segíti az izommunkát. Érdekes, hogy a magok nyersen elrágva kezdetben igen keserűek, majd egy kis idő múlva édessé válnak, mivel keményítőt is tartalmaznak.Az afrikaiak számára gyakran társas tevékenység a kóladió rágása, és ezért nagy jelentősége van a mindennapi életben.

    Sok helyen éhségérzetet megszüntető hatása miatt is kedvelik. A Nigériában és Nyugat-Afrikában élő yoruba kultúra számára azonban még ennél is több: ők rituális és vallási ceremóniák alkalmából fogyasztják. Az ősök tisztelete számukra nagyon fontos, és imádságaik során gyakori áldozati ajándékként szerepel. A társasági összejövetelek többségénél azonban megtalálható: esküvők, temetések és névadás alkalmával. "
  • Loál János #33
    Otthon a teának nevezett gyümölcsízű cuccokat fogyasztom, de mindig teszek bele egy valag valamilyen termelői mézet, C-vitamin port/citromlevet (facsartat), virágport, esetleg ha valami kínom van, akkor saját pálinkát. :-D
    Utóbbiból persze nem sokat, max 2 cl-t 2-3 deci kavarmányhoz, így is erős (szabványos, 51°-os, Jászságból való gyümölcsből). Torokbajra, taknyosságra már-már valószerűtlenül hatékony - szigorúan lefekvés előtt fogyasztandó.
    A virágpornak kicsit furcsa az íze, néhány szemet szoktam csak szórni 1 lityó löttybe, hogy még meg bírjam inni. :-)
    C-vitaporból 1 kiskanálnyi a szokott adag, jól helyettesíti a citromot.
  • F1re
    #34
    Sziasztok! Olasz vagyok és Tea függő. :D
  • Gilmour
    #35
    Kedvencek: Sir Morton Earl Grey és Garzon.
    Viszont ami nagyon hiányzik, az a forró menzatea.
  • F1re
    #36
    Írjatok nekem ilyen pörgető teákat meg afrodiziákumokat, jól hangzanak :D
    Nekem am a menta tea a kedvencem, lehet akármilyen borsmenta stb.
    És persze minden teába beleteszek egy kiló cukrot
  • hundredeyes
    #37
    ginzeng, leginkább, meg gyömbér, szerecsendió, pörgető: kóladió, maté tea, guarana, kokacserje :D
  • hundredeyes
    #38
    teaként kratom, az olyan mintha betépnél, fullra :D
  • hundredeyes
    #39
    Pszichoaktív blog
  • Landor
    #40
    hol lehet ilyet kapni?