136
  • e57
    Így van. A hitelhez nem kell a hitel összegének megfelelő pénzzel rendelkezni a banknak. A kereskedelmi bankoknak van olyan joguk, hogy létrehozhatnak pénzt (a rendelkezésükre álló fedezet sokszorosának megfelelő összeget).
    Tehát a hitelbe adott összeg az csak úgy hipp-hopp megjelenik a gazdaságban. Ez van.
  • teddybear
    "csakhogy kína nem a nullán van, hanem jóval az usa felett."

Megint a vágyaidat mondod, a tények helyett.

Az USA össz GDP 14 264 milliárd$

Egy főre eső jövedelem 45 778$

Kína össz GDP 4 401 milliárd$

Egy főre eső jövedelem 3 315$

Ezt Kína 1,3 milliárd körüli népességgel produkálta, az USA ~308 millióval. Szóval van még hova fejlődniük.
  • nando42
    Légy szíves ezt egy picit fejtsd ki bővebben, hogy a magamfajta idióta is felfogja, ha kérhetem, egy-két táblázatnak / diagramnak / tanulmánynak is örülnék. :O
  • Rotyoka
    csakhogy kína nem a nullán van, hanem jóval az usa felett.
  • toto66
    "Az ügyletben való részvételhez nem kell az ügylet tárgyát képező értékpapírokkal, "
    Tehát a svájci Frank alapú hitelhez, egy kanyi Frank nem kellett a banknak, és a polgár Forintot kapott. De ez deficitet termel a banknak, mert a Forint jobban romlik, és ezt nem fedezi a kamat. Majd mégis hogyan lehet ebből haszna a banknak, ha az árfolyam megemelkedik. Tehát ebből következik, hogy előre kitervelt átvágás volt a devizahitel. Sajnos ezt én hiába láttam és nem vettem fel ilyen hitelt, elegen megették ahhoz, hogy rá lehessen fogni egy világválságot, holott csak simán csalás.
  • kukacos
    Az okostónik persze röhögnek rajtad, és zsebrevágják a milliárdokat, amit a képleteikkel keresnek. Az ő érdekük egyébként nem az, hogy "jól működjön" (már ha ennek van bármi értelme) a gazdaság, hanem hogy sokat keressenek.
  • kukacos
    Azért ez nem ilyen egyszerű. Nulláról lényegesen könnyebb tíz százalékos növekedést produkálni.
  • Hungarikum
    Manapság is a Dzsungel törvénye szerint gondolkodnak...

"...Amíg van, egy-két jó falat,
    S egy jó falat az csak akad,
    Se bú, se baj nem számít, rá se ránts!
    Mert hiszen egy-két jó falat elűzi minden gondodat
    Mondd, kívánhatsz-e többet, jobbat, már!..."
  • drfaust
    Ezt hívják vadkapitalizmusnak! Mint ahogy bedőlt a kommunizmus, úgy ez is halálra van ítélve, csak ez világ méretű bedőlés lesz. És a fegyverkezési hajsza miatt lehet az utolsó is.
  • unknown nick
    "Szerintem meg azért van gazdasági válság, mert mostanra végleg kihaltak az úgynevezett józan paraszti ésszel gondolkodó iparmágnások"

Utolsón a lényeg. Nem mondok következtetést csak tényeket. US elnökválasztás közeleg. A társadalmukban és az economyban lappangó problémák vannak. Kína erősödik szívja fel a nyersanyagokat. Mi történik? Szinte egyazon időben a legnagyobb befektetési bank "bail out" nem adnak állami segítséget. Azt mondtátok összetett rendszer, tehát a fertőzés mindenütt megjelenik. Hogy lehet EU erősödő versenyképességét megbénítani így Kína egyik legnagyobb export piacát gyengíteni. Ha a keleti-európai országok gazdasága bukik, közvetett módon EU-t lehúzzák megkötik.

A mai álláspont fényében kérdem okosak-e ott tengerentúlon, hogy pontos időzítéssel bedöntötték Lehman-t?
  • nando42
    Srácok, ha csak egy picit megpróbálnátok relatíve hosszabb távon gondolkodni, 10-20-100-200-500 évben, máris eléggé megváltozna a kép, amit láttok. Ez a qrva nagy válság, az összes pénzéhes bankárral együtt kemény 3 évvel vetette vissza a gazdaságot. Hárommal.

Tudom-tudom, ilyen az emberi természet, csak a mai nap bosszúságait látja, míg a tegnapét már rég elfelejtette.

(NEXUS6 te meg költözz át Kínába ha már ennyire herótod van ettől a kultúrkörtől, s meglátjuk, hogy meddig bírod azt a fene nagy kínai fejlődést. :) )
  • fv
    Szerintem meg azért van gazdasági válság, mert mostanra végleg kihaltak az úgynevezett józan paraszti ésszel gondolkodó iparmágnások (mint például Ford), és a helyükre gazdasági egyetemet végzett okostónik kerültek, akik differenciál-egyenletekkel akarják kiszámolni a tőzsdei mozgásokat, aztán csak lesnek, hogy a Brow-mozgásra kifejlesztett képletek mégsem működnek. Hiába számolgatnak négy tizedes pontossággal, egy olyan rendszerben, ahol Bill Gates fake halálhírére el kezdenek zuhanni a Microsoft részvények, vagy az euró-forint-árfolyamot 10%-kal tudja kibillenteni egy idióta politikai beszéd, semmi sem jósolható meg. Csak ugye, ha mindezt bevallanák a közgazdászok, az azt is jelentené, hogy az a sok-sok mani, amit a képzésükre meg az egész tudományuk fejlesztésére költött az emberiség, legnagyobb részt a kukában landolt.

Az azért bizakodásra ad okot, hogy próbálják megreformálni a rendszert (vagyis a rendszert leíró elméletet), bár így, hogy megint egy másik tudományágból emelnek át konkrét képleteket, valószínűleg ugyancsak nem fog működni.
  • galedki
    ééérdekes. 100 másik modell meg 120-féle más következtetést kinálna. magyarázzák bizonyítványukat
  • globint
    Ezt én már évek óta felismertem. Húsz éve vagyok a gazdasági élet egy kis magányos nyuszija, ugrándozozok a gazdasági élet dzsungelében, és már sikerült elkerülnöm, hogy megegyen egy Bank-medve, több lesből támadó radadozó-vállalkozó pénzügyi harapását kerültem ki, ......, hogy az Apeh-nek nevezett vérszívó agresszív támadásait ne is említsem, amiből 2009-ben pl. 3 volt!
  • NEXUS6
    Csakhogy a gazdaságnak nem úgy kéne működnie, mint egy dzsungelnak, vagy is amit ma a dzsungelről gondolunk, sokkal inkább, mint egy egészséges élő organizmusnak.

Az organizmusokban vannak olyan mechanizmusok, amelyek mind a belső, mind a külső tényezők negatív, romboló hatását csökkentik, stresszfehérjék, immunrendszer ilyenek. De nem csodálkoznék, ha lennének a dzsungelben, az összetett ökoszisztémákban is ilyen "őr" jellegű fajok.

A gazdaságban az állam, a felügyeleti szervek ilyen tényezők. A jelenlegi válság csak azt mutatja, hogy nyugaton ezeknek a szerepét jelentősen csökkentették, így nem tudták ellátni a feladatukat.

Keleten, pl Kínában ahol erős az állami kontrol a válság így nézett ki: válság előtt a gazdasági növekedés 10%, válság alatt kb 10%, válság után kb 10%.

Mellesleg a kínai gazdaság pláne olyan, mint egy dzsungel, sok tekintetben még a nyugati gazdaságnál is kevésbé szabályozott. Azonban a nagy bankok, amelyek nem csak kína, de a világ legnagyobb bankjai is, állami kontroll alatt vannak. jelenleg gyakorlatilag már az IMF kuncsorog nekik, hogy beszállhassanak azokba a gazdasági segélyezős üzletekbe, amelyekkel a fejlődő gazdaságokat segítik és konkurenciát jelentenek az IMF-nek is.
  • Amergin
    Pontosan ennek a pénzrendszernek a hatása alatt álló "gazdaság" pusztítja ki a dzsungeleket.
    A sorsnak úgy tűnik van humorérzéke...